choice

Πόσο σύγχρονοι ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Περισσότερο από όσο φανταζόμαστε, είναι η απάντηση. Και ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς το αποδεικνύει !

Λάτρης της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, ξεκίνησε την έρευνα, σχεδίασε και κατάφερε να υλοποιήσει εφευρέσεις των αρχαίων προγόνων μας.
Έπρεπε όμως να τις κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό. Τις τοποθέτησε λοιπόν σε μια νταλίκα και «όργωσε» την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ξεναγώντας δωρεάν τους ενδιαφερόμενους στα θαύματα της αρχαίας Ελλάδας.

Ο δεύτερος στόχος της έκθεσης ήταν να αποδείξει πόσο κοντά ήταν η αρχαιοελληνική τεχνολογία με τη σύγχρονη. Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε διάστημα ενός έτους οι επισκέπτες υπολογίζονται περισσότεροι από 200.000. Οι εκθέσεις συνιστούν τμήματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με έδρα το Κατάκολο.

Το καταπληκτικό είναι ότι ο ιδρυτής του Μουσείου Κώστας Κοτσανάς, χωρίς να έχει καμία οικονομική υποστήριξη, μελέτησε συγγράμματα, αρχαιολογικά ευρήματα και αγγειογραφικές πληροφορίες και κατασκεύασε μόνος του περίπου 300 εφευρέσεις της αρχαιότητας.
Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται ο  «κινηματογράφος» του Ήρωνος, το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνα αλλά και το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου. Και αν αυτά σας φαίνονται άγνωστα, σίγουρα θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων!

Οι εφευρέσεις όμως δεν ήταν το μόνο που απασχόλησε τον κ. Κοτσανά. Μετά από έρευνα και μελέτη κατάφερε να ανακατασκευάσει 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα αλλά και παιχνίδια! Όλα τους βρίσκονται στο δεύτερο Μουσείο που δημιούργησε, το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών.
Η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, ο ελικών του Πτολεμαίου, ο αυλός του Πάνα και πολλά άλλα μας περιμένουν για να μας συστηθούν και να μας μαγέψουν!

Ένα «μπράβο» και ένα «ευχαριστούμε» στον κ. Κώστα Κοτσανά σίγουρα δεν είναι αρκετά!