choice

Το 2012 ήταν από τις θερμότερες χρόνιες που υπήρξαν ποτέ!

Μπορεί να ακούγεται ακραίο αλλά είναι αληθινό. Το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους  κέρδισε επάξια μία θέση στον κατάλογο με τα 10 θερμότερα καλοκαίρια στα χρονικά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΝΟΑΑ. (Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας)

Σε έκθεσή της με τίτλο «Η Κατάσταση του Κλίματος το 2012» (που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ) αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Γροιλανδία έχασε το 97% του παγοκαλύμματός της το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να ανεβαίνουν σε τέτοιο βαθμό, που οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα έσπασαν το φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο!

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα παγκοσμίως ήταν οι όγδοες ή ένατες υψηλότερες από τα τέλη του 19ου αιώνα. (τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες επίσημες μετρήσεις)

«Πολλοί άνθρωποι αρέσκονται να λένε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση σταμάτησε το 1998 γιατί οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο πάγος, όμως, λιώνει ταχύτερα, ο ωκεανός θερμαίνεται περισσότερο και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ταχύτερα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι συνολικά το κλιματικό σύστημα εξακολουθεί να θερμαίνεται, κάτι που θα συμβαίνει όλο και ταχύτερα», δήλωσε ο κλιματολόγος Τζέιμς Ρένουικ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Οι επιστήμονες μιλούν για «τη νέα φυσιολογική κατάσταση» και μας προετοιμάζουν για μία ανάλογη συνέχεια, δηλώνοντας πως «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συχνότερα και πιο έντονα απ’ όσο υποθέταμε».