choice

Ol Doinyo Lengai: Το πιο περίεργο ηφαίστειο στη γη

Ol Doinyo Lengai. Στη γλώσσα των Massai σημαίνει «Βουνό του Θεού» και πρόκειται για ένα ενεργό ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται στην Τανζανία, στο νότιο άκρο της λίμνης Natron.

Ανυψώνεται σε υψόμετρο 2.980 μέτρων και είναι ένα από τα πολλά ηφαίστεια τα οποία υπάρχουν στην ανατολική Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα.

Το χαρακτηρίζουν και ως «Το πιο Περίεργο Ηφαίστειο στη Γη» για έναν συγκεκριμένο λόγο.
Είναι το μοναδικό, η λάβα του οποίου έχει νατροκαρβονιτική σύσταση, ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα πλούσιο σε ανθρακικά ορυκτά και νάτριο.

Η λάβα έχει μαύρο χρώμα και παραμένει μαύρη μέχρι να κρυώσει και να σκληρύνει, οπότε γίνεται λευκή. Όσο για τη θερμοκρασία της; Φτάνει τους 510°C, πολύ κάτω από το σημείο τήξης της λάβας των περισσοτέρων ηφαιστείων (1.000°C).
Μάλιστα το 2008 ένα μέλος αποστολής που επισκέφτηκε το ηφαίστειο, γλίστρησε και έπεσε σε μία ενεργή ροή λάβας. Ευτυχώς, εξαιτίας της θερμοκρασίας της λάβας, ο άνθρωπος αυτός επέζησε.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ol Doinyo Lengai αποτελείται από εκρήξεις ισχύος μέχρι 3 στη κλίμακα VEI (ο δείκτης ηφαιστειακής δραστηριότητας έχει συνολικά 8 βαθμίδες), με εκπομπή στάχτης και ροές λάβας στον πυθμένα του κρατήρα που μπορεί να κατέβουν τις πλαγιές του ηφαιστείου. Η λάβα του ρέει σε μια πυκνή μάζα και φτάνει τα 10 χλμ. την ώρα, ταχύτητα που εύκολα ξεπερνά ο άνθρωπος.