choice

Στην Ελλάδα ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης

Ο Παρνασσός, το στολίδι της Στερεάς Ελλάδας με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και το φημισμένο χιονοδρομικό του κέντρο, τα πανέμορφα γραφικά χωριά του και την σύνδεσή του με την μυθολογία, κρύβει κάτι που λίγοι το γνώριζαν.

Στη θέση Επτάστομο (μεταξύ Αράχωβας και χιονοδρομικού κέντρου) 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, είναι κρυμμένο ένα υπέροχο σπηλαιοβάραθρο το οποίο φιλοξενεί εντός του τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης!

Εξαιτίας των σταθερών θερμοκρασιών που επικρατούν στο σπήλαιο χειμώνα-καλοκαίρι από 0 έως -2 βαθμούς Κελσίου, ο παγετώνας είναι μόνιμος. Ο κανόνας είναι πως τα σπήλαια έχουν την ιδιότητα να διατηρούν στο εσωτερικό τους τη μέση ετήσια θερμοκρασία της εισόδου τους, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με το υψόμετρο. ¨Όσο πιο ψηλά βρίσκεται η είσοδος τόσο περισσότερο και το κρύο. Για τον λόγο αυτό και μέσα στο βάραθρο διατηρείται ο συγκεκριμένος παγετώνας ολόκληρο το έτος.

Φυσικά η κατάβαση στο σπήλαιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευμένα άτομα ή σπηλαιολόγους. Όσοι πάντως καταφέρουν να κατέβουν, αντικρίζουν μοναδικές εικόνες από εκπληκτικούς καταρράκτες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες από πάγο όπως και μια μικρή λίμνη με κρυστάλλινα παγωμένα νερά!