choice

Σε τι εξυπηρετούν οι τρύπες στα κτίρια του Hong Kong;

Πρόσφατα το Business Insider έδωσε την απάντηση γιατί μόνο στο Hong Kong υπάρχουν ουρανοξύστες με διαμπερή ανοίγματα σε διάφορα σημεία τους. Τα κενά αυτά ονομάζονται «πύλες του δράκου» και επιβάλλονται από το feng shui, καθώς σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, η θετική ενέργεια και η αρμονία που πρέπει να αποπνέει το σπίτι στους κατοίκους του, είναι πολύ σημαντική.

Ο Δράκος σύμφωνα με το feng shui συμβολίζει την καλοτυχία, την σοφία και την ανάπτυξη, ενώ επικρατεί η άποψη ότι όποιος μπλοκάρει το μονοπάτι του, τότε τον περιμένει μεγάλη κακοτυχία. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, οι πύλες στους ουρανοξύστες επιτρέπουν στους δράκους να πετάνε ανεμπόδιστα από τα βουνά προς την θάλασσα.

Στη γλώσσα του feng shui η είσοδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σπιτιού «στόμα του τσι», καθώς επιτρέπει τη θετική ενέργεια να εισέλθει στον χώρο μας, ενώ παράλληλα αντανακλά το μήνυμα που στέλνουμε προς τα έξω: όταν η είσοδός μας είναι ελκυστική, έλκουμε και όμορφα πράγματα στη ζωή μας.

Και ενώ για τον δυτικό κόσμο τα παραπάνω φαντάζουν υπερβολικά έως παραμυθένια, για την Κίνα ωστόσο αποτελούν τρόπο ζωής που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής το οποίο θεωρείται επιζήμιο για την πόλη, αποτελεί το κτίριο της Τράπεζας της Κίνας σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα I.M.Pei. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1990 χωρίς να έχει «πύλη δράκου», ενώ σύμφωνα με το feng shui οι αιχμηρές γωνίες του θα αποτελούσαν εμπόδιο στην θετική ενέργεια να εισέλθει στο κτίριο.

Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο για τις γειτονικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από την μέρα που εγκαινιάστηκε το κτίριο και γι αυτό άλλωστε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να αμβλυνθεί η αρνητική του ενέργεια.