choice

Λαμπερό μουσείο στα έγκατα της γης

Στο New Jersey των ΗΠΑ βρίσκεται το Sterling Hill, ένα από τα παλαιότερα και πιο εντυπωσιακά ορυχεία ψευδαργύρου της περιοχής. Το ορυχείο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1739 και μέχρι το 1986 που έπαψε να λειτουργεί γινόταν καθημερινά εξόρυξη σιδήρου, μαγγανίου και φυσικά ψευδαργύρου.

Το εγκαταλειμμένο ορυχείο πουλήθηκε τρία χρόνια αργότερα στους Richard και Robert Hauck και από το 1990 μετατράπηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν μουσείο. Το Sterling Hill έγινε γνωστό για την μεγάλη ποικιλία των πολύχρωμων ορυκτών του που φωσφορίζουν στο υπεριώδες φως και αποτελεί πόλο έλξης για πάνω από 40.000 ανθρώπους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Τα παραπάνω ορυκτά μπορούν να απορροφούν υπεριώδη ακτινοβολία και να εκπέμπουν τμήμα της υπό μορφή ορατής ακτινοβολίας, προκαλώντας μια προσωρινή μεταβολή χρώματος στο ορυκτό έτσι όπως το βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε μία υπόγεια έκταση βάθους 810  μέτρων η οποία καλύπτει πάνω από 550 τετραγωνικά μέτρα και να αποκαλύψει τις λαμπερές δυνατότητες του κάθε ορυκτού. Η είσοδός του είναι εντυπωσιακή, καθώς έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των τοιχωμάτων του τούνελ (Rainbow) πάνω από 100 δείγματα πετρωμάτων που φωσφορίζουν, προδιαθέτοντας τον επισκέπτη για την μοναδική πολύχρωμη υπόγεια εμπειρία που θα ζήσει.

Το Sterling Hill μαζί με το κοντινό ορυχείο Franklin φιλοξενούν πάνω από 350 διαφορετικά ορυκτά είδη, με πολλά από αυτά να μην έχουν βρεθεί πουθενά αλλού στη γη.