choice

Οι Νορβηγοί πρωτοπορούν ετοιμάζοντας το πρώτο τούνελ για πλοία!

Πρόσφατα εγκρίθηκε στη Νορβηγία η χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου project, που αφορά την κατασκευή του πρώτου τούνελ στον κόσμο για πλοία. Η σήραγγα θα παρακάμπτει τη χερσόνησο Stad στην δυτική ακτή της χώρας, θα έχει μήκος 1,7 χλμ, ύψος 37 μέτρα και πλάτος 26,5 μέτρα.

Στόχος του project είναι να παρακαμφθεί η άγρια θαλάσσια περιοχή του Stadhavet, καθώς για περισσότερες από 100 ημέρες τον χρόνο σημειώνονται σφοδρές καταιγίδες, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι. Το τούνελ θα επιτρέπει την ασφαλή διέλευση περίπου 120 πλοίων, τα οποία θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν το φορτίο τους χωρίς να αντιμετωπίζουν τα τεράστια κύματα και τους ισχυρούς ανέμους στα επικίνδυνα νερά του Stadhavet.

«Η ιδέα για την κατασκευή ενός τούνελ για πλοία έχει συζητηθεί για περισσότερο από έναν αιώνα.Τα πρώτα σχέδια υπάρχουν από το 1870, όταν το Stad ήταν γνωστό για τις καιρικές συνθήκες εδώ και αιώνες. Οι ιστορικοί έχουν ακόμη τεκμηριώσει πως οι Βίκινγκς συνήθιζαν να σύρουν τα πλοία τους στην ξηρά αντί να διακινδυνεύουν να περάσουν από το Stadhavet»  σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρισμού της Νορβηγίας.

Το project θα κοστίσει 295 εκατ. euro ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σύνολο του έργου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 12 χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί, επιτρέποντας την είσοδο στα πλοία μετά το 2029. Εκτός από το ασφαλές ταξίδι γύρω από το Stad το έργο θα συμβάλει στην βιομηχανική ανάπτυξη και στην καθιέρωση της περιοχής ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, ενώ θα  αποφορτίσει το μεγαλύτερο σύνολο των μεταφορών από τις οδικές αρτηρίες.

Η Νορβηγία κατέχει το ρεκόρ κατασκευής για την μεγαλύτερη οδική σήραγγα (Laerdal) στον κόσμο με μήκος 24,5 χιλιόμετρα και στα επόμενα χρόνια εάν εξελιχθεί ομαλά το project, θα αποκτήσει και παγκόσμια πρωτιά στην κατασκευή σήραγγας για πλοία!