choice

Ένα “στολίδι” στους πρόποδες του Βόρα!

Πως μπορεί να μείνει κάποιος αδιάφορος μπροστά σε τόση ομορφιά; Άφωνος ναι, μπορεί να μείνει, αντικρίζοντας την εικόνα ενός μικρού χωριού σκαρφαλωμένο στα 1.200 μέτρα, που μπορεί να συγκριθεί άνετα με δημοφιλείς ευρωπαϊκούς χειμερινούς προορισμούς.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανη όπως ονομαζόταν παλιά, αποτελεί αγαπημένο ορεινό προορισμό όχι μόνο για τους κατοίκους της Μακεδονίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, αφού η ποσότητα του χιονιού που έπεφτε το χειμώνα ήταν τόσο μεγάλη ώστε έμεναν αποκλεισμένοι για μήνες!

Στις αρχές όμως της δεκαετίας του 90, η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου στον Βόρα (ή Καϊμακτσαλάν) έδωσε την ευκαιρία στο εγκαταλελειμμένο χωριό να “ζωντανέψει” ξανά και μάλιστα να γίνει ένας από τους top χειμερινούς προορισμούς.

Τα παλιά πέτρινα σπίτια μεταμορφώθηκαν σε θαυμάσιους ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και cafe-bars διατηρώντας πάντα την τοπική αρχιτεκτονική, καθώς το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακό. Τα γραφικά πέτρινα σοκάκια του χωριού ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές ενώ μπορεί κανείς να θαυμάσει την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική η οποία βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος με την μοναδική θέα στην λίμνη Βεγορίτιδα και την πλούσια φυσική ομορφιά, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες αλλά και για όσους αγαπούν την περιπέτεια. Με το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων, προσφέρεται για πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να δει κάποιος εφόσον βρεθεί στο όρος Βόρας, είναι το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία το οποίο χτίστηκε το 1920, όταν οι Έλληνες παραχώρησαν στους Σέρβους το συγκεκριμένο κομμάτι γης, για χτίσουν ένα μνημείο για τους νεκρούς τους, μετά τη μάχη το 1916.