choice

Όαση άγριας ζωής στην καρδιά του Λονδίνου

Στο Stoke Newington, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών με τα πόδια από τον σταθμό του μετρό Manor House στο βορειοανατολικό Λονδίνο, βρίσκεται ένα φυσικό καταφύγιο με την ονομασία Woodberry Wetlands.

Πρόκειται για μια περιοχή 7 στρεμμάτων με καλαμιές, λίμνες, φράγματα και φυτά, η οποία δημιουργήθηκε σε μια παλιά δεξαμενή νερού του 19ου αιώνα.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή κατασκευάστηκε το 1833 ώστε να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις για πόσιμο νερό στα προάστια του Λονδίνου. Από το 1955 έως το 1980, εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιούνταν για την απολύμανση του νερού, κανένας ζωντανός οργανισμός δεν πλησίαζε στην περιοχή.

 

Όταν η δεξαμενή εγκαταλείφθηκε η φύση άρχισε να αναπτύσσεται, προσελκύοντας υδρόβια πτηνά και όχι μόνο. Σχετικά πρόσφατα μια εταιρεία ανέλαβε την ανακατασκευή της περιοχής, με την υποστήριξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Φυτεύτηκαν νέα δέντρα και φυτά όπως επίσης δημιουργήθηκαν λιβάδια με αγριολούλουδα ώστε να προσελκύσουν περισσότερα πουλιά, μέλισσες, πεταλούδες και άλλα έντομα.

Πλέον οι κάτοικοι του Λονδίνου έχουν μια μικρή όαση στην πόλη τους, την οποία μπορούν να επισκεφτούν για περίπατο, χαλάρωση ή ποδηλασία.
Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ οι εντυπωσιακοί χώροι που έχουν κατασκευαστεί στο Woodberry Wetlands προσφέρονται για διάφορες εκδηλώσεις.