choice

Το MuCEM της Μασσαλίας είναι απλά ...έργο τέχνης!

Το 2013 εγκαινιάστηκε στη Μασσαλία ένα μουσείο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά.
Στα Βόρεια της Μεσογείου (διαχρονικό σημείο συνάντησης βορρά και νότου) και “τοποθετημένο” στο Παλιό Λιμάνι αναδεικνύοντας το νερό ως σύμβολο ενότητας των κρατών της Μεσογείου, το  MuCEM είναι κάτι παραπάνω από απλός εκθεσιακός χώρος αντικειμένων και έργων τέχνης.

Αποτελεί ένα αληθινό πολιτιστικό κέντρο, έναν τόπο ζωής και πολλαπλών εκφράσεων. Το Μουσείο των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών του 21ου αιώνα, φιλοξενεί συναντήσεις και συζητήσεις, θεάματα, συναυλίες, σινεμά και προβολές αρχείων, κινητοποιώντας τις καλλιτεχνικές εκφράσεις από τις δύο όχθες της Μεσογείου.

Το αρχιτεκτονικό διαμάντι της Μασσαλίας είναι έργο του Rudy Ricciotti, ο οποίος θέλησε να αναδείξει τη Μεσόγειο Θάλασσα ως κοιτίδα και αφετηρία του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος “Το να είσαι πολίτης της Μεσογείου δεν έχει να κάνει με το πιστοποιητικό γέννησής σου. Είναι ένα πιστοποιητικό ταξιδιού. Αυτή η περιοχή είναι ένα ταξίδι”.

Το MuCEM είναι εμπνευσμένο από την Ελλάδα και τον Πλάτωνα και μάλιστα υπάρχει και ένα σημείο που ονομάζεται Πλατωνικό Συμπόσιο.