choice

Το ασυνήθιστο “κόκκινο” τοπίο της Ελλάδας

Τα ωραιότερα χρώματα τα “γεννά” η φύση!
Περίπου 5 χλ. βόρεια της Φιλιππιάδας στο Νομό Πρέβεζας, υπάρχει μια “συντροφιά” κόκκινων λόφων που κλέβει την παράσταση.

Η αρχέγονη αυτή έκταση με τους συνεχόμενους λόφους και την πλούσια βλάστηση, δημιουργήθηκε από τις βροχές οι οποίες μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες.

Ο Κοκκινοπηλιός όπως ονομάζεται, είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο της χώρας μας και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ριζοβούνι και Άγιο Γεώργιο. Η λεγόμενη “Ερυθρά γη” (terra rossa), συναντάται κυρίως σε χώρες της Μεσογείου, όπου με τους νότιους ανέμους καταφθάνει το κόκκινο χώμα από την Αφρική.

Από τις γεωλογικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή προκύπτει ότι “...το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση”.

Η ανακάλυψη της περιοχής έγινε το 1962 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Eric S. Higgs και την ομάδα του, όταν ανέσκαπτε μαζί με τον Σωτήριο Δάκαρη την Βραχοσκεπή Ασπροχάλικου. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής όπως επίσης και ευρήματα της Εποχής του χαλκού.

Στο παρακάτω Video του Θωμά Τσεκούρα μπορείτε να απολαύσετε το ξεχωριστό αυτό τοπίο της χώρας μας.