choice

Δορυφόρος Mayak: Ετοιμάζεται ο διαστημικός Φάρος που θα φωτίζει τη Γη

Αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τα σχέδια μιας ομάδας Ρώσων ερευνητών, τότε στο μέλλον το πιο φωτεινό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό θα είναι ο Φάρος ή αλλιώς Mayak.
Πρόκειται για δορυφόρο ο οποίος μόλις τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη θα λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα λαμπερό άστρο, φωτίζοντας έντονα διάφορα σημεία του πλανήτη μας.

Η ομάδα των Ρώσων ερευνητών υποστηρίζει πως ο Mayak θα γίνει έτσι το φωτεινότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό (μετά τη Σελήνη) και θα θυμίζει στον κόσμο “ποιος έφτασε πρώτος στο διάστημα”, ενώ θα λειτουργεί και ως ώθηση για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την επιστήμη και τη διαστημική εξερεύνηση.

Ο Mayak θα αποτελείται από ένα πολυμερές υλικό είκοσι φορές πιο λεπτό από μία ανθρώπινη τρίχα, το οποίο θα αντανακλά το φως του Ήλιου παρέχοντας φυσικό φως μόλις πέσει το σκοτάδι. Οι εφαρμογές του τεχνητού Φάρου θα είναι ποικίλες, όπως για παράδειγμα να παρέχει φυσικό φως σε καλλιέργειες και την νύχτα, ώστε αυτές να αναπτύσσονται ταχύτερα.

Οι ερευνητές μηχανικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 1.8 εκατομμυρίων ρουβλιών (€22.590) μέσω διαδικτύου και πλέον είναι σε θέση να ξεκινήσουν την ανάπτυξη του δορυφόρου. Πλέον βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Ρωσική διαστημική υπηρεσία για την εκτόξευση του Mayak μέσα σε ένα Soyuz-2 το οποίο έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στα μέσα του 2016.

Ο δορυφόρος-φάρος θα εγκατασταθεί σε γεωσύγχρονη τροχιά (θα κινείται με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα περιστροφής της Γης) σε ύψος 600 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη μας.