choice

Γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ηλιόλουστο μέρος στον κόσμο;

Πρόκειται για νησί. Πριν όμως βιαστείτε να απαριθμήσετε κάποια από τα γνωστά τροπικά νησιά, σας ενημερώνουμε ότι το συγκεκριμένο ουδεμία σχέση έχει με ότι φανταζόμαστε.

Ονομάζεται Ellesmere, βρίσκεται στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος και είναι ακατοίκητο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το μέρος με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια κατά τον μήνα Μάιο είναι το συγκεκριμένο νησί. Ο τρίτος και τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι ο πιο ηλιόλουστος με 65,4% της ημέρας να έχει ήλιο, το οποίο ισούται με πάνω από 15 ώρες ηλιοφάνειας. Να σημειωθεί βέβαια πως οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πολικές, γύρω στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται στον Αρκτικό Κύκλο (γνωστό ως «ο τόπος με τον μεταμεσονύκτιο ήλιο») σημαίνει ότι ο ήλιος δεν πέφτει κάτω από τον ορίζοντα για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, με την πιθανότητα 24ωρης ηλιοφάνειας. Βέβαια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κατάσταση αναστρέφεται και ο ήλιος εξαφανίζεται για ολόκληρες εβδομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία μας δίνουν οι επιστήμονες, τα μέρη με την περισσότερη ηλιοφάνεια στο σύνολο του χρόνου είναι η έρημος Sahara στον Νίγηρα αλλά και η περιοχή ανάμεσα στη Hawaii και το Κirr-i-bas.  Όσο για το μέρος με τον περισσότερο ήλιο στις ΗΠΑ, είναι η περιοχή Yuma στην Αριζόνα.