choice

Το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου δεν είναι αυτό που νομίζαμε...

Όταν ακούμε για μεγάλα και επιβλητικά φαράγγια, το μυαλό μας πηγαίνει αυτομάτως στο Grand Canyon. Η τεράστια αυτή χαράδρα στην Αριζόνα των Η.Π.Α., λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη του κόσμου και σε ορισμένα σημεία της το βάθος της φτάνει τα 1600 μέτρα!

Φαίνεται όμως ότι ήρθε η ώρα το Grand Canyon να χάσει...τα σκήπτρα του, μια και κάτω από το παγωμένο κάλυμμα της Ανταρκτικής βρίσκεται καλά κρυμμένο ένα σύστημα φαραγγιών το οποίο υπολογίζεται πως έχει μήκος 1.000 χιλιομέτρων και βάθος 1 χιλιομέτρου!

Σύμφωνα με μελέτη των δορυφορικών δεδομένων της NASA από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ανταρκτική διαθέτει το μεγαλύτερο φαράγγι στον κόσμο, μόνο που αυτό βρίσκεται κάτω από τους πάγους. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το δίκτυο φαραγγιών συνδέεται και με μία άγνωστη μέχρι σήμερα λίμνη, επίσης κάτω από τον πάγο.

«Οι επιστήμονες της Ανταρκτικής το έχουν από καιρό αναγνωρίσει λόγω του τρόπου με τον οποίο κινείται ο πάγος. Το τοπίο κάτω από το στρώμα πάγου είχε διακριτικά αντανακλαστεί στην τοπογραφία της επιφάνειας του φύλλου πάγου. Όμως αυτά τα τεράστια βαθιά φαράγγια και η πιθανή μεγάλη λίμνη είχαν αγνοηθεί εντελώς», δήλωσε ο Dr. Neil Ross, συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας για την ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geology».

Ο επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος Dr. Stewart Jamieson, τόνισε: «Η ανάλυσή μας παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι ένα τεράστιο φαράγγι και μια πιθανή λίμνη υπάρχουν κάτω από τον πάγο στην Princess Elizabeth Land. Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι τέτοια μεγάλα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει την ανίχνευση για τόσο πολύ καιρό».

Το επόμενο βήμα για την ομάδα των επιστημόνων είναι να αναλύσουν τα αποτελέσματα μιας εναέριας έρευνας, η οποία αυτή τη στιγμή λαμβάνει στοχευμένες μετρήσεις ραδιο-ηχώ ήχων σε όλο το θαμμένο τοπίο. Όταν η έρευνα ολοκληρωθεί θα επιβεβαιωθεί και η ανακάλυψη με άμεσες μετρήσεις.