choice

Όπερα βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας

Όταν αναφερόμαστε σε κτίρια Όπερας, το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στο φημισμένο κτίριο της Όπερας του Sydney στην Αυστραλία.
Η Όπερα του Harbin όμως στην μικρή αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη της βορειοανατολικής Κίνας, αποτελεί ένα στοίχημα που κερδήθηκε και εντυπωσίασε τους πάντες.

Η αρχιτεκτονική ομάδα του MAD Architects διακρίθηκε σε διαγωνισμό για την σχεδίαση της όπερας και των κτιρίων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που την περιβάλλουν. Στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσουν ένα κτίριο εναρμονισμένο με το αστικό περιβάλλον, έναν χώρο για την μουσική και το θέατρο σε μία περιοχή που περιβάλλεται από υγρότοπους.

Σε μία από τις όχθες του ποταμού Songhua και σε μία τεράστια έκταση, οικοδομήθηκε αυτό το αριστούργημα σαν μια σπείρα από γυαλί και μέταλλο. Απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, μοιάζει σαν να έχει σμιλευτεί από τα ίδια τα στοιχεία της φύσης, το νερό και τον άνεμο.


Το καμπύλο σχήμα του φαντάζει σαν γλυπτό στην όχθη του ποταμού ενώ το αλουμίνιο και το γυαλί αντανακλούν τα νερά που περιβάλλουν την περιοχή.
Στους εσωτερικούς χώρους κυριαρχεί το γυαλί και το ξύλο με ελικοειδείς σκάλες και κλιμακωτά θεωρεία να δημιουργούν μία δραματική ατμόσφαιρα.

Το Harbin Opera House έχει μια επιφάνεια 78.000 τ.μ., στεγάζει ένα θέατρο 1.600 θέσεων με κυρτούς τοίχους κατασκευασμένο από ξύλο φλαμουριάς της Μαντσουρίας και μία μικρότερη αίθουσα θεάτρου 400 θέσεων.

Μάλιστα η κορυφή του κτιρίου επιφυλάσσει και μία ευχάριστη έκπληξη στους επισκέπτες. Ένα παρατηρητήριο το οποίο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στην πόλη του Harbin.