choice

Πλάνα των παγόβουνων στον Βόρειο Πόλο που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα

 

Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο μεγαλείο τους και στην ομορφιά τους!  

Τα παγόβουνα είναι κομμάτια πάγου που σχηματίζονται στην ξηρά και επιπλέουν στους ωκεανούς ή σε λίμνες. Είναι γεγονός πως τα περισσότερα πράγματα όταν παγώνουν συστέλλονται, σε αντίθεση με το νερό το οποίο διαστέλλεται, πράγμα που σημαίνει ότι ο όγκος του πάγου είναι πιο ελαφρύς από τον αντίστοιχο όγκου του νερού που τον αποτελεί σε κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα αυτός να επιπλέει.

Τα παγόβουνα σχηματίζονται όταν χοντρά κομμάτια πάγου σπάνε και καταλήγουν να “ταξιδεύουν” παρασυρόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα σε πιο εύκρατες ζώνες. Τα περισσότερα βρίσκονται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κινούνται προς τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. 
Παγόβουνα υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και σε διάφορα σχήματα, πολλά από τα οποία είναι ασυνήθιστα και άκρως εντυπωσιακά.

Η γοητεία τους μοναδική, επιβλητική και οι τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να τα αντικρίσουν από κοντά, δεν έχασαν την ευκαιρία να “αιχμαλωτίσουν” την ομορφιά τους με τον φωτογραφικό τους φακό.
Ο διάσημος φωτογράφος Peter Cox κατέγραψε με τη βοήθεια drone, πλάνα των παγόβουνων στον Βόρειο Πόλο, που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα!