choice

Το καθηλωτικό “Μαύρο Δάσος” της Γερμανίας

Η αλήθεια είναι πως το όνομά του παραπέμπει σε κάτι “σκοτεινό” και “μυστήριο”, όμως το Μαύρο Δάσος (η διαφορετικά Μέλας Δρυμός) της Γερμανίας, είναι ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο!

Τοποθετημένο στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην επαρχία της Βάδης-Βυρτεμβέργης εκεί που ο Ρήνος ορίζει φυσικά τα γαλλογερμανικά σύνορα, το Μαύρο Δάσος ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των πυκνών δέντρων του που εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο εσωτερικό του.
Το δάσος είναι γεμάτο από κωνοφόρα, διάφορα “επίπεδα” και βουνοκορφές ενώ γύρω του υπάρχουν μεσαιωνικά χωριά με την χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική.

Με ψηλότερη κορυφή το Feldberg στα 1.493 μέτρα, ο Μέλας Δρυμός κρύβει μέσα του φαράγγια, περιβόλια, καταρράκτες και μονοπάτια για εκείνους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Μάλιστα το σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Brigach και Breg, είναι και η αφετηρία του μεγάλου ταξιδιού του Δούναβη. Εκτός από τους δύο αυτούς ποταμούς υπάρχουν και άλλοι που αποτελούν ένα δίκτυο ποταμών το οποίο διασχίζει την έκταση των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του δάσους.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πάνω από 10.000 χρόνια πριν, το Μαύρο Δάσος καλύφθηκε από παγετώνες. Πολλές από τις υπάρχουσες σήμερα μικρές λίμνες, είναι τα απομεινάρια εκείνης της εποχής. Στα νεότερα χρόνια και συγκεκριμένα το 1990 αλλά και το 1999 δύο τυφώνες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο δάσος. Οι καταστροφές όμως αυτές στάθηκαν η αφορμή να “γεννηθεί” ένα νέο μεικτό περιβάλλον σπάνιας ομορφιάς.

Αυτό το τόσο ονειρικό και ταυτόχρονα μυστηριώδες μέρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα παραμύθια των αδερφών Grimm, όπως το πασίγνωστο “Hansel and Gretel” το οποίο προέρχεται από την γερμανική λαϊκή παράδοση.

Ο Μέλας Δρυμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος τουριστικά και κάποια από τα μονοπάτια του ήταν από τα πρώτα που ορίστηκαν για οργανωμένη πεζοπορία.