choice

Η συγκλονιστική ομορφιά του Vatnajokull

Ο παγετώνας Vatnajokull βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ισλανδία και καλύπτει το 8% της συνολικής έκτασης του νησιού. Ο μέσος όρος πάχους του είναι 400 μέτρα, ενώ κάτω από την επιφάνεια του υπάρχουν επτά ενεργά ηφαίστεια τα οποία δημιουργούν ένα αντιφατικό τοπίο, με τις θερμές πηγές που βρίσκονται μέσα στις σπηλιές πάγου του παγετώνα.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο υπόγειο τμήμα του παγετώνα αγγίζουν τους 120 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, ενώ τα περάσματα κάτω από την επιφάνειά του, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν.

Τα σπήλαια που βρίσκονται κάτω από τον Vatnajokull θυμίζουν κρυστάλλινο λαβύρινθο, ενώ οι παγωμένοι εσωτερικοί θάλαμοι δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις αντανακλάσεις του φωτός.

Οι πρώτες προσπάθειες για την εξερεύνησή  του ξεκίνησαν το 1934, ενώ τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες τολμηροί επισκέπτες εισβάλουν στα σπήλαια για να απαθανατίσουν με τον φακό τους το μοναδικό φυσικό φαινόμενο.

Στα έγκατα του τεράστιου παγετώνα βρέθηκε και μια ριψοκίνδυνη τριάδα αποτελούμενη από τον φωτογράφο Tim Kemple και τους ορειβάτες Κlemen Premrl από την Ελβετία και Rahel Schelb από τη Σλοβενία. Η ομάδα κατέγραψε την περιπέτεια που έζησε σε video 16 λεπτών με τίτλο «Climbing Ice: The Iceland Trifecta», το οποίο έκανε πρεμιέρα πρόσφατα στο Banff Mountain Film Festival.

«Οι παγετώνες διαμορφώνονται από τον πάγο που λιώνει και φτιάχνει αυτά τα απόκοσμα και διαρκώς μεταβαλλόμενα τοπία με πισίνες, ποτάμια και φαράγγια. Δεν υπάρχει τίποτα σαν κι αυτό. Μέσα στον πάγο, η ησυχία είναι τόσο απόλυτη που μπορείς να ακούσεις το αίμα να περνά από τις αρτηρίες σου και τότε συνειδητοποιείς πως αυτό είναι το μοναδικό κομμάτι του πλανήτη που δεν ανήκει σε κανέναν» τονίζει ο Tim Kemple.