choice

Που ετοιμάζεται το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο;

Ονομάζεται Jacques Rougerie, είναι Γάλλος αρχιτέκτονας και είναι αυτός ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα πλωτό ερευνητικό κέντρο που μοιάζει με τεράστιο σαλάχι και το έχει ονομάσει «η Πόλη των Θαλασσινών».

Η επιλογή του ονόματος μόνο τυχαία δεν είναι μια και με τον τρόπο αυτό θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που «ανήκουν στη θάλασσα», όπως άλλωστε και ο ίδιος.

Παλαιότερα, σχεδίασε με επιτυχία το SeaOrbiter, ένα εξερευνητικό σκάφος που θα επιτρέπει στους ερευνητές να μελετούν σε πραγματικό χρόνο τους ωκεανούς και τα θαλάσσια είδη του πλανήτη τόσο εξονυχιστικά όσο ποτέ άλλοτε.

Τώρα, ένα νέο αρχιτεκτονικό θαύμα του Jacques Rougerie παίρνει σάρκα και οστά στα ανοικτά της ακτής της Αλεξάνδρειας.

Πρόκειται για το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο, ένα project το οποίο υπήρχε στα πλάνα των αρχιτεκτόνων και της κυβέρνησης από το 1998, όμως άργησε πολύ για να λάβει το πράσινο φως και να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Το υποβρύχιο μουσείο θα διαθέτει δωμάτια κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από fiber glass τα οποία θα καταλήγουν σε μία μεγάλη κεντρική αίθουσα. Η είσοδος στον χώρο και η κατάβαση θα γίνεται μέσω ειδικής σκάλας από μια πλατφόρμα πάνω στο νερό, ενώ η θέα στον ωκεανό θα είναι άκρως εντυπωσιακή.

Στο μουσείο αυτό που έχει συγκεντρώσει ήδη το ενδιαφέρον διεθνώς, θα εκτίθενται αρχαία ερείπια τα οποία έχουν βυθιστεί στον κόλπο της Αλεξάνδρειας. Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια....