choice

Η Αυστραλία στρέφεται στη «μπλε» ενέργεια

Η ανακάλυψη αποδοτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Μέχρι σήμερα έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην εκμετάλλευση του ήλιου και των ανέμων, όμως το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες φαίνεται πως στρέφονται σε μια άλλη πηγή ενέργειας.


Οι θάλασσες θα είναι ο επόμενος ενεργειακός στόχος, αλλά και το μεγάλο στοίχημα που αν κερδηθεί, θα δώσει βαθιά ανάσα ζωής στον γαλάζιο πλανήτη και στους κατοίκους του.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε σε συμφωνία με την Carnegie Wave Energy με στόχο τη δημιουργία του πρώτου ενεργειακά αυτόνομου νησιού, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του με τη βοήθεια της κυματικής ενέργειας.

Έξι μίλια ανοιχτά των ακτών του Green Island της Αυστραλίας, θα κατασκευαστεί  ένα υποθαλάσσιο σύστημα που θα είναι ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια ολόκληρο το νησί.
Σύμφωνα με τους τελικούς υπολογισμούς της Carnegie, το φιλόδοξο project θα είναι ικανό να παράγει 1 MW (Megawatt) και να καλύπτει με ασφαλή ηλεκτροδότηση περίπου 3.000 σπίτια στο πρώτο «μπλε» νησί στον κόσμο.

Εάν το παραπάνω project στεφθεί με επιτυχία θα ακολουθήσουν και οι παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, καθώς σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας Michael Ottaviano στις περιοχές που εμφανίζονται ισχυρά κύματα η «μπλε» ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ενεργειακή πηγή.

Οι τεχνικοί της Carnegie Wave Energy θα χρησιμοποιήσουν μεγάλες υποθαλάσσιες σημαδούρες που ονομάζονται ενεργοποιητές έντασης, για να μεταφέρουν την «μπλε» ενέργεια στην υδροηλεκτρική μονάδα του νησιού. Οι ενεργοποιητές θα κινούνται από τα θαλάσσια κύματα και μέσω της σύνδεσής τους με αντλία, θα μεταφέρουν ενέργεια συμπιέζοντας το θαλασσινό νερό στον υδροηλεκτρικό σταθμό.

Η αξιοποίηση της θαλάσσιας ενέργειας που όπως φαίνεται θα αρχίσει να εφαρμόζεται τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αλλάξει θετικά τα δεδομένα για όσες χώρες μπορούν και έχουν την καλή διάθεση να την εκμεταλλευτούν.