choice

Οβίρες Ρογκοβού: Οι πισίνες της φύσης

Είναι από τα ωραιότερα σημεία της χώρας μας, που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί έστω μία φορά στη ζωή του.

Στην περιοχή του Ζαγορίου ανεβαίνοντας από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο και σε υψόμετρο 980 μέτρων, βρίσκονται οι φημισμένες Οβίρες Ρογκοβού.

Πρόκειται για ένα σύστημα μικρών λιμνών οι οποίες σχηματίστηκαν πάνω στους πέτρινους όγκους της κοίτης ενός ρέματος, του Ρογκοβού, που κατεβαίνει από τη δυτικότερη κορυφή της Τύμφης, τον Λάπατο και διασχίζει τα δύο χωριά.

Με το πέρασμα των χρόνων, η διαβρωτική ικανότητα του ρέματος έχει σκάψει τη βραχώδη κοίτη σχηματίζοντας μικρά κοιλώματα που συγκεντρώνουν το νερό σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων.

Οι λίμνες διαδέχονται η μία την άλλη μέσα από μικρούς καταρράκτες και ο συνδυασμός του νερού με την πυκνή βλάστηση του ρέματος, δημιουργεί ένα συγκλονιστικό τοπίο το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κάθε εποχή του έτους.

Οι φυσικές πισίνες της Ηπείρου με τα πεντακάθαρα νερά, είναι ιδανικές για μία δροσιστική βουτιά το καλοκαίρι ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά παγώνουν σε ορισμένα σημεία, αλλάζοντας την εικόνα ολόκληρης της περιοχής που βέβαια παραμένει υπέροχη!

Λέγεται πως το μπάνιο του στις Οβίρες, απολάμβανε και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι Οβίρες Ρογκοβού, ή αν θέλετε “κολυμπήθρες” (όπως πολλοί τις αποκαλούν) είναι μια από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές της Ελλάδας.

Τελικά το Πάπιγκο, ποτέ δεν σταματά να συναρπάζει!