choice

Νησιά Lofoten: Ο ήλιος του μεσονυκτίου στον αρκτικό κύκλο!

 

Με την πρώτη ματιά φαντάζουν άγρια, μελαγχολικά και μουντά.
Αυτή όμως είναι η πρώτη εντύπωση, γιατί όποιος τα επισκεφτεί θα ανακαλύψει ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη.

Πρόκειται για τα Νησιά Lofoten στα δυτικά της Νορβηγίας, 67 μοίρες βόρεια του ισημερινού, μέσα δηλαδή στον αρκτικό κύκλο. Τα βασικά νησιά είναι πέντε. Τα Austvagoy, Gimsoya, Vestvagoy, Flakstadoya και το Monskenesoya, ενώ υπάρχουν και άλλα τρία τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος.

Χαρακτηριστικό τους τα πανέμορφα φυσικά λιμανάκια, οι λευκές αμμώδεις παραλίες, η παρθένα φύση και τα βουνά με τις επιμήκεις κορυφές τους.

Καλύπτουν μία επιφάνεια 5.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μήκος ακτογραμμής 6.425 χλμ. και ο πληθυσμός τους φτάνει περίπου τις 80.000 ενώ διπλασιάζεται κατά την περίοδο της αλιείας βακαλάου (αυτή είναι και η κύρια ασχολία των κατοίκων).

Το νησιώτικο σύμπλεγμα των Lofoten, αποτελεί παράδεισο για τους ορειβάτες αλλά και τους πεζοπόρους εξαιτίας των απότομων πλαγιών ενώ οι γαλήνιες ακτές τραβούν το ενδιαφέρον των ποδηλατών. Όσο για τους φυσιολάτρες, μένουν έκπληκτοι από τις τεράστιες αποικίες διαφορετικών ειδών θαλασσοπουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα.

Παρά την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, το κλίμα των νησιών είναι σχετικά ήπιο και αυτό οφείλεται στα ζεστά νερά του ρεύματος Gulf Stream που ξεκινάει το ταξίδι του από τη Florida των ΗΠΑ για να καταλήξει στη Βόρεια Ευρώπη.  

Στα νησιά τα οποία μνημονεύει και ο Νίκος Καββαδίας στον “Πιλότο Νάγκελ”, ο χειμώνας είναι άκρως εντυπωσιακός, με τα νορβηγικά φιόρδ που δημιουργήθηκαν από την διάβρωση των βουνών από τους παγετώνες να αποτελούν ένα από τα πιο συγκλονιστικά τοπία παγκοσμίως.

Στο αρχιπέλαγος Lofoten ο ήλιος δεν ανατέλλει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεν δύει από τις 25 Μαΐου έως τις 17 Ιουλίου (ήλιος του μεσονυχτίου).
Η καλύτερη εποχή για τους επισκέπτες είναι μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου όπου η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει τους 23° C.