choice

Αυτό είναι το παλαιότερο πλανητάριο στον κόσμο

Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για ένα έργο τέχνης!
Πρόκειται για το παλαιότερο σε λειτουργία πλανητάριο του κόσμου και βρίσκεται σε ένα σαλόνι μιας διώροφης κατοικίας, στην πόλη Franeker της Ολλανδίας.
Το οίκημα στο οποίο “φιλοξενείται” ανήκε στον Eise Eisinga, τον δημιουργό αυτού του υπέροχου πλανητάριου.

Αν και ο Eise Eisinga είχε ως επάγγελμα την επεξεργασία του μαλλιού, γνώριζε από μαθηματικά και αστρονομία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλανητάριο, αριστούργημα επιστημονικών γνώσεων και αισθητικής, ώστε να εξηγήσει στους συμπολίτες του τι συμβαίνει στον ουρανό και να διαλύσει τον όποιο παράλογο φόβο της εποχής για τα ουράνια φαινόμενα.

Το πλανητάριο κατασκευάστηκε μεταξύ 1774 και 1781 και καλύπτει ολόκληρη την οροφή και μέρος των τοίχων του καθιστικού δωματίου του σπιτιού.

Απεικονίζει την ακριβή κίνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, την τοπική ώρα, τις ημερομηνίες της ημέρας, του μήνα και του έτους, τις φάσεις της Σελήνης και τις παλίρροιες όπως και πολλές άλλες πληροφορίες.

Εκτός από κάποιες μικρές προσαρμογές που πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια για να διορθωθεί η επιπλέον ημέρα ενός δίσεκτου έτους, το μοντέλο εξακολουθεί να είναι ακριβές μέχρι και σήμερα.

Για να ολοκληρωθεί η αξιοζήλευτη αυτή κατασκευή χρειάστηκαν 7 χρόνια. Μάλιστα όταν ο βασιλιάς Γουλιέλμος Α' επισκέφτηκε το πλανητάριο το 1818, ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος που αποφάσισε να το αγοράσει για το ολλανδικό κράτος.

Έως το 1922 η οικογένεια Eisinga συνέχιζε να χειρίζεται το πλανητάριο ενώ από τη χρονιά εκείνη μέχρι και σήμερα ο χειρισμός του έχει περάσει στα χέρια επιμελητών που διορίζονται από τον δήμο της πόλης Franeker.