choice

Θαυμασμός και δέος για το νέο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Το Πάσχα του 1900, ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα ένας πολύπλοκος χάλκινος μηχανισμός, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να γοητεύει και να προβληματίζει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με τα μυστικά που αποκαλύπτει.

Ερευνητές απ' όλο τον κόσμο επιστρατεύουν τη σύγχρονη τεχνολογία, μελετούν τις αρχαίες πηγές και συνδυάζουν τα δεδομένα για να λύσουν τα μυστήρια του μηχανισμού, που φέρει τη σφραγίδα του αρχαιότερου υπολογιστή του κόσμου.

Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τον 1ο αιώνα π.Χ. και ο δημιουργός του κατάφερε μέσα σε ένα ξύλινο κουτί με μπρούτζινα γρανάζια, να χωρέσει όλη τη μέχρι τότε γνώση για την αστρολογία, παρακολουθώντας με εντυπωσιακή ακρίβεια τα αστρονομικά φαινόμενα. Η πρώτη προσπάθεια κατασκευής αντίγραφου μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Θεοφανίδη, ενώ αξιέπαινη προσπάθεια έγινε και από τον μαθηματικό και κατασκευαστή αρχαίων οργάνων Διονύση Κριάρη, με το μοντέλο του να εκτίθεται στο Παιδικό Μουσείο του Manhattan και να αποτελεί μέρος της έκθεσης «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί».

Ο αρχαίος υπολογιστής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον Ελβετό μηχανικό Mathias Buttet, o οποίος κατασκεύασε ρολόι για τον οίκο Hublot αντιγράφοντας τις λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενώ ένα από τα τρία αντίγραφα του ρολογιού εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Πρόσφατα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών άνοιξε τις πύλες του και αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πληροφορίες για την κατασκευή και τη λειτουργία του απόλυτου ευρήματος της αρχαίας τεχνολογίας, παρουσιάζοντας στο κοινό το πιο πρόσφατο και ανανεωμένο αντίγραφο του Μηχανισμού σε κλίμακα 4/1 (4 φορές μεγαλύτερο από το φυσικό του μέγεθος), στο Μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.

Το Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 – 14:00, ενώ ειδικευμένο προσωπικό υποδέχεται και ξεναγεί τους επισκέπτες και στην διάρκεια των προγραμματισμένων βραδινών ξεναγήσεων (13, 15, 20, 21, 23 και 27 Οκτωβρίου) από τις 19:30 ως τις 21:00 κάθε μισή ώρα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3490160 και 210 3490036.