choice

Το μυθικό Orient Express ταξιδεύει ακόμη...

Το θρυλικό Orient Express είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας και αν ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά για το ίδιο, ξέρουμε τουλάχιστον τα βασικά.Ότι δηλαδή ήταν το τρένο που ένωνε την Ευρώπη με την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, ότι το ταξίδι του διαρκούσε αρκετές ημέρες και ότι η διάσημη αμαξοστοιχία ήταν πολυτελέστατη και γεμάτη χλιδή.

Οι επιβάτες του δεν ήταν κάτι λιγότερο από βασιλιάδες, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί, αρχηγοί Κρατών και πάσης φύσης ευγενείς. Υπήρχαν όμως και λαθρέμποροι, τυχοδιώκτες και κάθε λογής “ύποπτες” φυσιογνωμίες που δίψαγαν για δόξα και περιπέτεια στην Ανατολή.

Τα δρομολόγια του Orient Express ξεκίνησαν στις 4 Οκτωβρίου του 1883 ενώ οι μέρες δόξας του έφτασαν στο τέλος τους στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Το τρένο έπαψε να λειτουργεί οριστικά στις 14 Δεκεμβρίου του 2009 και η διαδρομή του εξαφανίστηκε από τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δρομολόγια.

 

Η αμαξοστοιχία από την οποία εμπνεύστηκε και η Agatha Christie μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως ένα νέο Orient Express με την ίδια πολυτέλεια κυκλοφορεί στην καρδιά της Ευρώπης προσφέροντας στους ταξιδιώτες του βασιλικές ανέσεις.

Η επένδυση του ζάπλουτου Αμερικανού James Sherwood και του Hassan II του Μαρόκου ήταν επιτυχής και το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Αγόρασαν 17 βαγόνια του αυθεντικού μυθικού τρένου και σιγά-σιγά δημιούργησαν το δικό τους Orient Express το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το αυθεντικό.

Η πιο διάσημη γραμμή του σήμερα είναι Venice Simplon Orient Express που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι, την Βερόνα και καταλήγει στη Βενετία. Η διαδρομή Λονδίνο-Βενετία διαρκεί 24 ώρες και το κόστος ανά άτομο είναι €2.080!!!

Άλλη μία διαδρομή που ξεχωρίζει είναι το κλασικό British Pullman αλλά και το τετραήμερο ταξίδι Λονδίνο- Βενετία- Ρώμη. Το τρένο διασχίζει τη βρετανική επαρχία, περνάει από τις Ελβετικές Άλπεις, διανυκτερεύει για ένα διήμερο στη Βενετία και στη συνέχεια, παρέα και πάλι με το Orient Express, κατευθύνεται στη Ρώμη. Μέσα στο 2016 το τρένο θα πιάσει και άλλους σταθμούς, όπως Πράγα, Βουδαπέστη, Βιέννη, Στοκχόλμη, Κωνσταντινούπολη και Δουβλίνο.

Γεγονός είναι πως όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν με τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, το κάνουν για να ζήσουν την εμπειρία και γιατί πολύ απλά μπορούν να διαθέσουν μερικές χιλιάδες euro για μια τέτοια διαδρομή!