choice

Smartphones και tablets κάνουν delete στις….αναμνήσεις

 

Την «ψηφιακή αμνησία» έφερε στο προσκήνιο η πρόσφατη μελέτη της εταιρίας διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξάρτηση από τα Smartphones και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξασθενεί σταδιακά τη μνήμη μας.

Στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότεροι δεν αποστηθίζουμε πλέον την παραμικρή πληροφορία, καθώς είναι πολύ εύκολο να την ανασύρουμε χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές συσκευές μας.

Το 1/3 από τους 6.000 Ευρωπαίους ενήλικες που συμμετείχαν στην παραπάνω μελέτη, δεν διέθετε την απαραίτητη μνήμη για να θυμηθεί στοιχεία που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές σα να είναι «επέκταση του εγκεφάλου του»!

Με την «ψηφιακή αμνησία» ξεχνάμε σημαντικές πληροφορίες διατηρώντας την εντύπωση, ότι μπορούμε να τις ξαναβρούμε εύκολα χρησιμοποιώντας κάποια ψηφιακή συσκευή.
Επιπλέον, έχουμε την τάση να κρατάμε τις προσωπικές μας αναμνήσεις σε ψηφιακή μορφή, όπως είναι οι φωτογραφίες, χωρίς να περνάει από το μυαλό μας ότι σε περίπτωση απώλειας ή βλάβης της συσκευής μας, οι φωτογραφίες θα χαθούν για πάντα.

Βέβαια ο κύριος υπαίτιος για την εμφάνιση της «ψηφιακής αμνησίας» είναι η σύγχρονη εποχή που ζούμε και ο διαρκής βομβαρδισμός πληροφοριών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να αφήνονται στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και λόγω έλλειψης χρόνου να αποθηκεύουν τις αναμνήσεις και τις πληροφορίες στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Η Dr.Maria Quimper από το Πανεπιστήμιο του Birmingham επισημαίνει, ότι το αστραπιαίο «σερβίρισμα» πληροφοριών εμποδίζει την απορρόφησή τους και αντίθετα οδηγεί στην άμεση διαγραφή τους.

«Ο εγκέφαλός μας φαίνεται να ενισχύει μια ανάμνηση κάθε φορά που την επαναφέρουμε και ταυτόχρονα διαγράφει άλλες, άχρηστες αναμνήσεις που μας αποσπούν την προσοχή.
Κάτι τέτοιο εμποδίζει το χτίσιμο μακροχρόνιων αναμνήσεων, καθώς η όλη διαδικασία της καταγραφής προσωπικών στιγμών με τις συσκευές μας, μας αποσπά την προσοχή με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να μην είναι σε θέση να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει σωστά ένα γεγονός ενόσω αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη
».