choice

Όταν η φύση γίνεται καμβάς...

Γεννημένος το 1961 στην Santa Cruz της California, ο ταλαντούχος Jim Denevan είναι chef, surfer αλλά και καλλιτέχνης.

Χρησιμοποιώντας υλικά που βρίσκει στη φύση, όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι ξύλου, δημιουργεί εξαιρετικές “ζωγραφιές” στην άμμο, στο χώμα ή ακόμα και στον πάγο.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους καλλιτέχνες που επιθυμούν τα έργα τους να μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, ο Jim Denevan αδιαφορεί για τη χρονική αντοχή των δημιουργιών του, οι οποίες φθείρονται και διαλύονται από τα κύματα της θάλασσας. Και αυτό γιατί ο “καμβάς” του είναι η άμμος που φανερώνεται κατά τη διάρκεια της άμπωτης στις παραλίες της Νότιας Καλιφόρνιας.

Δουλεύοντας πολλές φορές για περισσότερες από 7 ώρες και περπατώντας πάνω από 45 χιλιόμετρα, χαράζει στην άμμο απόλυτα ακριβείς γεωμετρικά σχήματα. Το αποτέλεσμα; Γιγαντιαίες  ζωγραφιές δίπλα στη θάλασσα που από ψηλά μοιάζουν εξωπραγματικές! Τα έργα του ουσιαστικά δεν τοποθετούνται στο τοπίο, αλλά μάλλον το τοπίο είναι το μέσο για τη δημιουργία τους.

Ο καλλιτέχνης της... άμμου με βασικό χαρακτηριστικό του τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που μοιάζουν ατελείωτα, κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου έργου τέχνης στον κόσμο, μήκους 14,5 χιλιομέτρων, το οποίο ζωγράφισε πάνω στον πάγο της Αρκτικής!