choice

Οι πλωτές φάρμες του μέλλοντος

Υπολογίζεται πως έως το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,1 δισεκατομμύρια και είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια βρώσιμων ειδών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού του πλανήτη, μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την εταιρεία Forward Thinking Agriculture με έδρα στη Βαρκελώνη, δημιούργησε μια σειρά από πλωτές φάρμες.
Στην πρόταση που παρουσίασε με την ονομασία Smart Floating Farms , περιγράφονται πλωτές εγκαταστάσεις πολλαπλών ορόφων, ικανές να εκμεταλλεύονται όλες τις φυσικές πηγές για την παραγωγή τροφίμων. Φωτοβολταϊκά πάνελ που θα βρίσκονται στην οροφή, θα εκμεταλλεύονται τον ήλιο ώστε να παράγεται η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια.

Στο πρώτο επίπεδο θα φιλοξενούνται ιχθυοκαλλιέργειες με δυνατότητα απόδοσης ως και 1,7 εκατομμύρια ψάρια ετησίως, ενώ θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις συσκευασίας των παραχθέντων προϊόντων.
Στο δεύτερο επίπεδο θα δημιουργηθούν καλλιέργειες οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν περί τα 8,15 εκατ. κιλά λαχανικών ετησίως. 
Στο εξωτερικό τμήμα των εγκαταστάσεων φουσκωτοί κυματοθραύστες θα παρέχουν προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα μια τέτοια φάρμα να καθίσταται πλήρως αυτάρκης. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Gizmag, οι εν λόγω πλωτές φάρμες, θα είναι δεμένες στον πυθμένα θαλασσών, ποταμών ή λιμνών και η εγκατάστασή τους θα είναι ιδανική κοντά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.