choice

Επόμενος προορισμός...planet Mars!

O Κόκκινος Πλανήτης πάντα γοήτευε τους ανθρώπους, ενώ η προσδοκία να τον γνωρίσουμε από κοντά γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική τα τελευταία χρόνια.

Ανάμεσα στους πρόθυμους που θέλουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να στείλουν εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Άρη, βρίσκονται ο επιχειρηματίας Elon Musk (Space X) και ο μη κυβερνητικός οργανισμός Mars One.

Ο μεγάλος στόχος τους είναι να προλάβουν να δημιουργήσουν μια αποικία στον μακρινό πλανήτη μέχρι το 2022. Τη στελέχωση θα την αναλάβει μια ομάδα επιλεγμένων υποψηφίων, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν επτά χρόνια εντατικής εκπαίδευσης ώστε να είναι απόλυτα έτοιμοι για το παράτολμο εγχείρημα.

Το παραπάνω project έχει απασχολήσει και την NASA καθώς σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διευθυντής της NASA Charles Boden, αποκάλυψε τις ετοιμασίες για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2030.
«Είμαστε πιο κοντά στο να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία της NASA, ωστόσο έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ώστε να κάνουμε τους ανθρώπους να φτάσουν στον Άρη».

Για να γίνει στην πράξη το φιλόδοξο project, πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα test που αφορούν την κατασκευή των ρουκετών και των διαστημοπλοίων που θα μεταφέρουν το προσωπικό στον κόκκινο πλανήτη και θα εξασφαλίσουν με απόλυτη ασφάλεια την επιστροφή τους στη Γη.

Στο επόμενο μη επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη που έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2020, θα δοκιμαστεί και το επαναστατικό πρόγραμμα ISRU Moxie (θα μπορεί να λαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα του Άρη και να παράγει οξυγόνο). Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα έχουν επάρκεια σε οξυγόνο, αλλά και τα διαστημόπλοια θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν ώστε να τους βοηθήσουν για το ταξίδι της επιστροφής.

«Πρόκειται να δημιουργήσουμε οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Αυτά τα πειράματα είναι πραγματικά και είναι εδώ», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της NASA Ntava Newman σύμφωνα με το Space Reporter.
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο συγγραφέας Andy Weir σε πρόσφατη εκδήλωση της NASA. Το βιβλίο του «The Martian» με θέμα το ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη, θα μεταφερθεί τους επόμενους μήνες στην μεγάλη οθόνη.
 
«Δεν έχω πίστη στο Κογκρέσο ότι θα τους δώσει αρκετά χρήματα για να συμβεί αυτό, έτσι είμαι λίγο πιο συντηρητικός. Εκτιμώ ότι ο άνθρωπος θα φτάσει στον Άρη το 2050».