choice

Το εντυπωσιακό παλάτι του ταχυδρόμου

Πρόκειται για ένα από τα πιο μαγευτικά, ερασιτεχνικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα που υπάρχουν στον κόσμο και αποτελεί επίσημο πολιτιστικό μνημείο στη Γαλλία.

Ονομάζεται Palais ideal, βρίσκεται στη Hauterives και είναι δημιούργημα ενός και μόνο ανθρώπου ο οποίος αφιέρωσε 33 χρόνια από τη ζωή του για να το ολοκληρώσει.

Ο Ferdinand Cheval ήταν ταχυδρόμος και είχε το συνήθειο να μαζεύει ασυνήθιστους ασβεστόλιθους από τις διαδρομές του για την παράδοση της αλληλογραφίας. Η όμορφη συλλογή του ίσως σήμερα να μην είχε καμία αξία, αν ο ίδιος δεν αποφάσιζε το 1879 να ξεκινήσει να χτίζει με τις αγαπημένες του πέτρες ένα μικρό παλάτι.

Για τα επόμενα 33 χρόνια ο Ferdinand Cheval συγκέντρωνε πέτρες και τις τοποθετούσε στο δημιούργημά του για το οποίο δούλευε ακατάπαυστα ακόμη και τις νύχτες υπό το φως μιας λάμπας πετρελαίου. Το όνειρό του ήταν να καταφέρει να ολοκληρώσει την κατασκευή για την οποία μια μέρα θα μιλούσε ολόκληρη η Γαλλία. Και το όνειρό του έγινε πραγματικότητα...

Το 1912 στάθηκε μπροστά σε ένα ιδιότυπο προσωπικό μείγμα διάφορων αρχιτεκτονικών στυλ, σε ένα μικρό παλάτι διακοσμημένο με παραστάσεις από τη Βίβλο αλλά και την Ινδική μυθολογία.
Οι εξωτερικοί τοίχοι του παλατιού φτάνουν τα 24 μέτρα σε μήκος και τα 10 μέτρα σε ύψος ενώ οι στύλοι, τα αγάλματα μυθικών τεράτων και οι μικρές σπηλιές, το καθιστούν το ωραιότερο ερασιτεχνικό κόσμημα της χώρας.

Ο Cheval είχε και μία ακόμη επιθυμία η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ήθελε μετά τον θάνατό του να ταφεί στο παλάτι του, κάτι που δεν το επέτρεψε ο γαλλικός νόμος. Τελευταία του κατοικία είναι “Ο τάφος της σιωπής και της ανάπαυσης χωρίς τέλος”, που ο ίδιος κατασκεύασε στο κοιμητήριο του χωριού του.