choice

Τέλος στην άσφαλτο! Οι δρόμοι του μέλλοντος θα κατασκευάζονται από πλαστικό

Σύντομα η Ολλανδία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο, η οποία θα αντικαταστήσει την άσφαλτο των δρόμων με ανακυκλωμένο πλαστικό!

Το δημοτικό συμβούλιο του Rotterdam ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις εταιρίες Yolker Wessels και KWS Infra, σχεδιάζει την εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου που θα φέρει μεγάλη οικολογική επανάσταση.

Σταδιακά στους δρόμους της ολλανδικής πόλης θα τοποθετηθούν πλαστικά οδοστρώματα από ανακυκλωμένα υλικά, προκειμένου να γίνουν και τα πρώτα test σε πραγματικές συνθήκες.

Τα προκατασκευασμένα οδοστρώματα μπορούν να συναρμολογηθούν γρήγορα, ενώ το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο άνω και κάτω τμήμα της κατασκευής τους, επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση των καλωδιώσεων και αγωγών για την αποστράγγιση των νερών της βροχής.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών υποστηρίζουν ότι οι πλαστικοί δρόμοι θα έχουν τριπλάσια διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς, θα φθείρουν ελάχιστα τα ελαστικά των οχημάτων ενώ θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του θορύβου κύλισης. Επιπλέον, το πλαστικό οδόστρωμα θα είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες από -40 έως +80 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια ο μεγάλος κερδισμένος από την υλοποίηση του παραπάνω project θα είναι το περιβάλλον του πλανήτη μας, καθώς θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της ανησυχητικά μεγάλης συσσώρευσης τόνων πλαστικών απορριμμάτων, τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς.

Σύμφωνα με τον Rolf Mars, διευθυντή του αρμόδιου τμήματος της αναδόχου εταιρίας, οι πρώτοι δρόμοι με ανακυκλωμένο πλαστικό θα είναι διαθέσιμοι στο Rotterdam μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. “Το Rotterdam είναι μία ιδιαίτερα καινοτόμος πόλη και έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό την ιδέα μας, καθώς ταιριάζει πολύ στην πολιτική βιωσιμότητας που ακολουθεί το συμβούλιο”.