choice

Η Τήλος πρωτοτυπεί και εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη της ενεργειακής καινοτομίας

Σε ένα πρωτοπόρο σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές εντάσσεται η Τήλος, με σκοπό να αποτελέσει το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου!

Η μελλοντική ενεργειακή αυτονόμηση της Τήλου οφείλεται στο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία TILOS και πρόκειται να ανατρέψει ριζικά τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών μας, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πρόκειται για ένα καινοτομικό πρόγραμμα που αναδεικνύει και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού ενώ αποτελείται από ένα σύνολο από μελέτες, έργα και υπηρεσίες, με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση της μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού και την ανάδειξη του οικολογικού προσανατολισμού του.

Η Τήλος, που μέχρι σήμερα  ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω αντιμετωπίζοντας συχνές και μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος, θα αποτελέσει για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών.

Στο νησί έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες μετρήσεις για να βρεθούν οι κατάλληλοι ενεργειακά χώροι όπου θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και η ανεμογεννήτρια, ενώ παράλληλα προχωράνε στην εκπόνηση μελέτης για την αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού καθώς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Το πρόγραμμα TILOS που έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, θα επιφέρει πολλά σημαντικά οφέλη τα οποία θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα φυσιογνωμία του νησιού και θα το καταστήσουν πρότυπο οικοτουρισμού και τόπο προσέλκυσης υψηλής ποιότητας και τεχνογνωσίας επισκεπτών από όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η προσέλκυση νέων μόνιμων κατοίκων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού θα αποτελέσουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα του πρωτοποριακού project.