choice

Δεσποτικό: Η έκπληξη των Κυκλάδων

Μια ανάσα από την ήρεμη και μαγευτική Αντίπαρο, βρίσκεται ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι το οποίο αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη των Κυκλάδων.

Πρόκειται για το άγνωστο στους περισσότερους από εμάς Δεσποτικό, ένα μικρό διαμάντι με παραλίες που συναγωνίζονται τις ωραιότερες και πιο φημισμένες του κόσμου!

Το τοπίο είναι καθηλωτικό με σεληνιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και με μικρές και μεγάλες παραλίες γεμάτες άμμο και απόλυτη ηρεμία. Η θάλασσα έχει το χρώμα του βαθύ μπλε εξαιτίας του μεγάλου βάθους των νερών που περιβάλλουν το νησί. Εξαίρεση αποτελούν λίγα σημεία, όπως για παράδειγμα το στενό το οποίο χωρίζει το Δεσποτικό από την Αντίπαρο, όπου το ελάχιστο βάθος είναι μόλις ένα μέτρο.

Σε αυτό το νησάκι του Αιγαίου μπορεί κάποιος να απολαύσει τη γαλήνη, τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Το Δεσποτικό έχει μετατραπεί σε ένα “ανοιχτό” μουσείο στα πρότυπα της Δήλου, ένας χώρος επισκέψιμος, με επίκεντρο το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα.

Τα ευρήματα αφηγούνται την ιστορία του πλούσιου αρχαϊκού ιερού που ίδρυσαν στο νησί οι κάτοικοι της Πάρου, αλλά και ιστορίες για την εκστρατεία του Μιλτιάδη κατά του νησιού και το εκδικητικό μένος των πειρατών που το έκαψαν.

Θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν επάνω στο νησί με τις επιγραφές «ΑΠΟΛΛ», «ΑΡΤΗΜΕ» ή «ΑΡΧΗΜΕ» επιβεβαιώνουν τη λατρεία του Απόλλωνα και της Άρτεμης (άλλωστε ιερά του Απόλλωνα υπήρχαν σε 22 νησιά). Ειδώλια και αντικείμενα κάθε είδους έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές, αποδεικνύοντας πως το μικρό νησί, κάποτε γνώρισε ημέρες δόξας και έντονης ανθρώπινης παρουσίας. 

Το Δεσποτικό έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός τόπος και απαγορεύεται κάθε δόμηση. Η “μικρή Δήλος” των Κυκλάδων γοητεύει τον επισκέπτη με την παρθένα ομορφιά της αλλά και με την σημαντική ιστορία της.