choice

Η NASA αποκαλύπτει τι υπάρχει κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Η γη των άκρων. Η ψυχρότερη και η ξηρότερη ήπειρος του πλανήτη, πιο κρύα και από την κορυφή του Έβερεστ πιο ξηρή και από τη Σαχάρα.

Εκεί ο αέρας είναι πεντακάθαρος και ο καλοκαιριάτικος ήλιος λάμπει περισσότερο και από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Ένας τόπος που σπάνια αγγίζεται από τον άνθρωπο, με πανέμορφα παγωμένα τοπία, με σημαντική πανίδα άγριας ζωής και με κάποιες βάσεις που φιλοξενούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ανταρκτική, η πιο δυσπρόσιτη και η πιο έρημη περιοχή Γης που όμως κάποτε είχε εύκρατο κλίμα και την κάλυπτε πυκνή βλάστηση. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφός της. 

Η NASA, πριν από 2 χρόνια περίπου, κατόρθωσε το ακατόρθωτο και έφτασε στα βάθη της Ανταρκτικής, καταφέρνοντας να καταγράψει τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τους πάγους που καλύπτουν τα πάντα.

Επιστήμονες του British Antarctic Survey σε συνεργασία με το δορυφόρο ICESat της NASA χαρτογράφησαν την Ανταρκτική, συνέλεξαν δεδομένα και ανέλυσαν σημαντικές παραμέτρους όπως το υψόμετρο και το πάχος του πάγου με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τον χάρτη Bedmap2. Όπως φαίνεται στο video, κάτω από το παγωμένο τοπίο κρύβεται ένα κανονικό, αποτελούμενο από βουνά, οροσειρές και βράχους.

Δείτε το εντυπωσιακό video...