choice

Ο μύθος της χαμένης Ηπείρου στον Ινδικό Ωκεανό

Πόσο πιθανό είναι να έχει αλλάξει τόσο πολύ ο Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας, ώστε μεγάλα κομμάτια γης και ήπειροι να έχουν εξαφανιστεί μέσα στο χρόνο από προσώπου γης;

Η ιστορία των χαμένων ηπείρων και πολιτισμών επανέρχεται συστηματικά στα παγκόσμια χρονικά, αναγκάζοντας την επιστήμη και την ιστορική ανάλυση να ασχοληθούν σοβαρά μαζί τους, παρά το γεγονός ότι ζούμε στη λεγόμενη εποχή της πληροφόρησης και θα πίστευε κανείς ότι θα μπορούσαμε να διακρίνουμε πιο καθαρά τον μύθο από την πραγματικότητα.

Η χαμένη ήπειρος της Kumari Kandam ή αλλιώς Lemuria, είναι μια παρόμοια ιστορία με τη θρυλική βυθισμένη πόλη της Ατλαντίδας, καθώς σύμφωνα με μια μερίδα ερευνητών, βρίσκεται θαμμένη στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού.

Ο θρύλος της φυλής των Tamil της ινδικής χερσονήσου, θέλει τη Kumari Kandam να αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού τους, ενώ το βασίλειο της απλωνόταν στον Ινδικό Ωκεανό και συνέδεε τη Μαδαγασκάρη, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Αυστραλία.

Ήταν ένας ακμαίος και ειρηνικός πολιτισμός, μέσα στον οποίο άνθησαν η ποίηση και τα γράμματα, αν και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο πολιτισμός χάθηκε πέφτοντας θύμα του «kadatkol» που στην πανάρχαια γλώσσα των Tamil σημαίνει «η θάλασσα καταβροχθίζει τη στεριά».

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Ινδίας που υποστηρίζει ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη κατά 100 μέτρα πριν 14.500 χρόνια, οδηγεί στη θεωρία πως θα ήταν πολύ πιθανό να υπήρχε μια χερσαία γέφυρα η οποία συνέδεε το νησί της Σρι Λάνκα με την ηπειρωτική Ινδία.

Επιπλέον, μια βυθισμένη αλυσίδα από κομμάτια ασβεστόλιθου που βρίσκεται στα στενά Palk και εκτείνεται 18 μίλια από την ηπειρωτική χώρα της Ινδίας (Γέφυρα του Rama) μέχρι τη Σρι Λάνκα, ενισχύει την άποψη ότι κάποτε στην περιοχή υπήρχε ένας φυσικός σχηματισμός.

Πάντως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι εικόνες που λαμβάνονται από τον δορυφόρο της NASA, απεικονίζουν αυτό τον σχηματισμό της γης να είναι μια μεγάλη σπασμένη γέφυρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Την ύπαρξη της γέφυρας αφηγείται και το έπος Ramayana, καθώς σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο βασιλιάς Rama κατασκεύασε μια τεράστια γέφυρα για να μεταφέρει τον στρατό του, πέρα από τον ωκεανό στο νησί Λάνκα με σκοπό να ελευθερώσει την αιχμάλωτη σύζυγό του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μυστηριώδεις εκτάσεις που εμφανίζονται να έχουν καταποντιστεί, εξακολουθούν να συντηρούν παραδόσεις που δεν φαίνονται να ξεθωριάζουν στο φως του επιστημονικού πνεύματος και του ορθού λόγου...