choice

Διαπόντια νησιά: Το στολίδι του Ιονίου!

Αλήθεια, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας μας πάνω από την Κέρκυρα;

Τα Διαπόντια νησιά, ένα υπέροχο “μωσαϊκό” από νησάκια, ερημονήσια και βραχονησίδες, οφείλουν την ονομασία τους στην γεωγραφική τους θέση, μια και βρίσκονται ανάμεσα στην θάλασσα του Ιονίου και της Αδριατικής. Θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτουργούν ως “πύλες εισόδου” στην Αδριατική Θάλασσα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ερεικούσσα, το Μαθράκι, τους Οθωνούς και τις μικρότερες, ακατοίκητες νησίδες του συμπλέγματος, ο ήλιος δύει αργότερα απ' ό,τι σε κάθε άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Μακριά από τουριστικές παρεμβάσεις, τα Διαπόντια νησιά χαρακτηρίζονται από πολλούς ως επίγειοι παράδεισοι.

Οι Οθωνοί ή Φανός, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και δυτικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας, απέχει περίπου 12 ναυτικά μίλια  δυτικά - βορειοδυτικά από το ακρωτήρι Δράστη της Κέρκυρας και 40 ναυτικά μίλια από την Ιταλία.

Δαντελωτές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, πυκνή βλάστηση, μικροί οικισμοί με πετρόχτιστα σπίτια, παλιές εκκλησίες και μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το συγκεκριμένο νησί.

Η Ερείκουσα είναι το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά και λέγεται πως οφείλει το όνομά της στον θάμνο Ρείκι, που φύεται εκεί και ανθίζει κάθε Οκτώβρη. Πνιγμένη στις ελιές, στα κυπαρίσσια, στις λεύκες και στα ρείκια, με πολλά νερά και με όμορφες ακρογιαλιές, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές και γραφικούς περιπάτους. Αξιοθέατα του νησιού είναι τα παραδοσιακά Ελαιοτριβεία του, που παράγουν και σήμερα λάδι με τον παραδοσιακό τρόπο, οι εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί.

Μια μικρή πράσινη όαση η οποία ξεχωρίζει από τα γαλαζοπράσινα νερά, χάρη στην ατέλειωτη κάτασπρη αμμουδιά που τη στεφανώνει, είναι το Μαραθάκι. Το μικρότερο και νοτιότερο από τα Διαπόντια νησιά, καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, ενώ τα γραφικά, λίθινα μονοπάτια, οι διάσπαρτοι μικροί οικισμοί του και η αχανής παραλία του Πορτέλο με την εξαιρετική αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά, συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο.