choice

Ταξίδι στον “Καταρράκτη των Θεών”

Στη βόρεια Ισλανδία, στα μισά του δρόμου μεταξύ του Akureyri και της λίμνης Myvatn στην περιοχή Bárðardalur, βρίσκεται ένας από τους πιο θεαματικούς καταρράκτες της χώρας.

Ονομάζεται Godafoss ή αλλιώς “Καταρράκτης των Θεών” και το όνομά του συνδέεται με τον εκχριστιανισμό των Ισλανδών.

Κατά το έτος 1000, το ισλανδικό κοινοβούλιο (Althing) αποφάσισε να εγκαταλείψει την ειδωλολατρική θρησκεία υπέρ του χριστιανισμού. Όταν συνέβη αυτό, ο ιερέας Lawspeaker Þorgeirr Ljósvetningagoði προέτρεψε τους πιστούς να καταστρέψουν όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα του παρελθόντος ρίχνοντάς τα στα ορμητικά νερά του καταρράκτη. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε το τέλος της ειδωλολατρίας και στον καταρράκτη δόθηκε συμβολικά το όνομα Godafoss.

Τα νερά του πέφτουν ορμητικά από τον καταρράκτη πεταλοειδούς σχήματος, ο οποίος φτάνει τα 12 μέτρα σε ύψος και τα 30 σε πλάτος! Είναι περιτριγυρισμένος από υπέροχους σχηματισμούς βασαλτικών πετρωμάτων, μάρτυρες του ηφαιστειακού παρελθόντος της περιοχής.

Το θέαμα που προσφέρει ο “Καταρράκτης των Θεών” είναι συγκλονιστικό και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν αυτό το φυσικό αξιοθέατο.

Ο Godafoss αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Ισλανδίας (το οποίο εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή) και είναι το αγαπημένο σημείο για τους επαγγελματίες φωτογράφους και όχι μόνο. Ο μεγαλοπρεπής καταρράκτης με την μαγευτική ομορφιά, συμπεριλαμβάνεται στους πλέον θεαματικούς καταρράκτες του κόσμου!