choice

Φαράγγι του Ρίχτη: Η τροπική “ζούγκλα” της Κρήτης!

Μπορεί ακούγοντας τις λέξεις “φαράγγι” και “Κρήτη” το μυαλό μας να πηγαίνει αυτομάτως στο περίφημο Φαράγγι της Σαμαριάς, όμως το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, είναι γεμάτο από φαράγγια τα οποία παραμένουν άγνωστα στον περισσότερο κόσμο.

Στην κρητική γη μπορεί να συναντήσει κανείς πολλούς μικρούς παραδείσους βιοποικιλότητας, μια και οι ίδιες γεωλογικές δυνάμεις που σμίλεψαν τις οροσειρές, βοήθησαν και στη δημιουργία φαραγγιών.

Στο Νομό Λασιθίου, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και την Σητεία και λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά, βρίσκεται το φαράγγι του Ρίχτη. Με συνολικό μήκος περίπου 4Km, αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους γεμάτη πλούσια βλάστηση.

Πρωταγωνιστές στο πανέμορφο αυτό τοπίο, τα πλατάνια, οι κισσοί, οι πικροδάφνες και τα υπόλοιπα δέντρα σε συνδυασμό με τις ευωδιές από τα αρωματικά φυτά που πλημμυρίζουν την περιοχή.

Αν προσθέσουμε στο όλο σκηνικό και έναν μικρό ποταμό με γάργαρα νερά, λιμνούλες αλλά και έναν εντυπωσιακό καταρράκτη 20 μέτρων, έχουμε μία μικρή “ζούγκλα” στην οποία ο καθένας θα ήθελε να “χαθεί”. Στην αρχή της διαδρομής υπάρχει το γραφικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά ενώ αποτυπώματα του παρελθόντος αποτελούν δύο ερειπωμένοι νερόμυλοι, απομεινάρια μιας άλλης εποχής.

Το φαράγγι του Ρίχτη καταλήγει στο Κρητικό πέλαγος και την ομώνυμη παραλία, έναν μικρό και πετρώδη κολπίσκο που διατηρεί τη φυσική ομορφιά του, στον οποίο υπάρχει και μια πέτρινη βρύση με πεντακάθαρο τρεχούμενο νερό όλο τον χρόνο.

To φαράγγι έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα κυρίως το καλοκαίρι, καθώς το επισκέπτονται όχι μόνο Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και πολλοί ξένοι τουρίστες.
Μάλιστα πριν από έναν χρόνο κέρδισε το 1ο Βραβείο Αριστείας από το Tripadvisor! Ένα βραβείο που απονέμεται μόνο στα κορυφαία αξιοθέατα από κάθε περιοχή.