choice

Η Ευρώπη «μετακομίζει» στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Το μυστήριο γύρω από τον αθέατο σεληνιακό κόσμο, συνεχίζει μέχρι σήμερα να προκαλεί αναπάντητα ερωτήματα και παράξενες θεωρίες.
 
Η προσέγγιση της σκοτεινής πλευράς από εξερευνητικά σκάφη και οι πληροφορίες που μας μετέφεραν, καθώς και οι ερμηνείες των αναλυτών που ισχυρίζονταν ότι το κόστος για την δημιουργία βάσεων είναι απαγορευτικό, αντί να μας διαφωτίσουν, προκάλεσαν σύγχυση και ενίσχυσαν τις ποικίλες θεωρίες για το τι υπάρχει πραγματικά στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Βέβαια, η ονομασία της σαν «σκοτεινή» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού δέχεται και εκείνη το ηλιακό φως.
 
Πρόσφατα, σε μεγάλο συνέδριο στο Κολοράντο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Johann-Dietrich Wörner, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά του σχέδια είναι η δημιουργία μιας μόνιμης επιστημονικής βάσης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης! Η παραπάνω δήλωση επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον και την πεποίθηση της ESA, ότι σκοτεινή πλευρά αποτελεί εξαιρετικό σημείο για την πρώτη απόπειρα του ανθρώπου να ζήσει μακριά από την μητέρα Γη.
 
Το φιλόδοξο πρόγραμμα ονομάζεται «Προορισμός: Σελήνη» και σύμφωνα με τα στελέχη της ESA, οι μελέτες και ο εντοπισμός για την περιοχή που θα δημιουργηθεί η βάση βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι αποικίες θα κατασκευαστούν στο λεκανοπέδιο Aitken στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, θα λούζονται μόνιμα από το ηλιακό φως και θα αποτελούν ιδανικό τόπο για τη διατήρηση ζωής, καθώς θα χρησιμοποιούν την άφθονη ηλιακή ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, η γνωστή αρχιτεκτονική εταιρεία Foster&Partners που εδρεύει στο Λονδίνο, θα αναλάβει την κατασκευή των οικημάτων με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), χρησιμοποιώντας τα υλικά του εδάφους του φυσικού μας δορυφόρου.
 
Τα οικήματα θα κατασκευάζονται από αυτόνομα ρομπότ, θα παρέχουν τη δυνατότητα παραμονής τεσσάρων ατόμων και  θα προστατεύουν τους κατοίκους από τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, την πτώση μετεωριτών και την βλαβερή κοσμική ακτινοβολία. Οι επιτελείς της ESA αισιοδοξούν ότι η διαστημική βάση θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους επίδοξους κατοίκους στα επόμενα 40 έτη.

Ακόμα κι έτσι, το σίγουρο είναι ότι η Σελήνη θα παραμένει πάντα μυστηριώδης και σαγηνευτική, ίσως γιατί βρίσκεται τόσο κοντά αλλά και συγχρόνως τόσο μακριά μας.