choice

Για ποιο λόγο βλέπουμε περίεργα όνειρα;

Το περιεχόμενο των ονείρων είναι πάντα σχετικό με το συγκεκριμένο άτομο που ονειρεύεται, αν και μπορεί να περιέχει γεγονότα και καταστάσεις που δεν συνέβησαν στη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα όνειρα σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση, οπότε εξερευνώντας το περιεχόμενο ενός ονείρου, ίσως να μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος τη συναισθηματική του κατάσταση.

Ποιος όμως είναι ο λόγος και η αιτία που το μυαλό μας πλάθει ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις μεταφέρει στα όνειρά μας;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sleep Research, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για τις αλλόκοτες και παράξενες ιστορίες των ονείρων μας, που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου που εκπόνησαν και τη σχετική μελέτη, ισχυρίζονται ότι ο ένοχος που ευθύνεται για τα παράξενα όνειρα είναι ο ίδιος ο εγκέφαλος του ανθρώπου.                 Ο εγκέφαλος εγκαταλείπει την προσπάθεια να ερμηνεύσει έννοιες και εικόνες, με αποτέλεσμα να αποσυνδεόμαστε από την πραγματικότητα και την κατανόηση της.

Με την βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης διαπιστώθηκε ότι τα παράξενα όνειρα που δεν έχουν σχέση με τη λογική, προκαλούν την απενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία λέξεων και εννοιών.

Η παραπάνω απενεργοποίηση έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της προσπάθειας του εγκεφάλου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τι πραγματικά συμβαίνει.

Αν βασιστούμε στα παραπάνω στοιχεία, είναι πολύ πιθανό οι αναμνήσεις και τα δυνατά συναισθήματα που βιώνουμε σε κάποια όνειρα, να αποπροσανατολίζουν τον εγκέφαλο και να έρχονται στον ύπνο μας παράλογα και εξωπραγματικά.