choice

Fraser Island: Ένα αξιοθαύμαστο νησί!

Κατά μήκος της νότιας ακτής του Queensland στην Αυστραλία και περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Brisbane, βρίσκεται το μεγαλύτερο αμμώδες νησί στον κόσμο.

Το Fraser Island, με μήκος 120 χιλιόμετρα και πλάτος μέχρι και 25 χιλιόμετρα, καλύπτει μία έκταση 1.600.000 στρεμμάτων.

Μάλιστα εξαιτίας των αμμόλοφων οι οποίοι υψώνονται περίπου 240 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θεωρείται το ψηλότερο νησί του είδους του.

Αυτός ο μακρινός παράδεισος, είναι γεμάτος από παρθένα βροχερά δάση, πεντακάθαρες λίμνες με γλυκό νερό, βράχους από άμμο και εκατοντάδες είδη ζώων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αμέτρητοι τόνοι άμμου (οι οποίοι ουσιαστικά δημιούργησαν το νησί) προήλθαν από τη Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά. Πρόκειται για ένα σύστημα βουνών που βρίσκεται σε όλο τη μήκος της ανατολικής αυστραλιανής ακτής.

Με την πάροδο των χρόνων, οι έντονες βροχοπτώσεις που χαρακτηρίζουν την περιοχή, παρέσυραν κομμάτια βράχων από την οροσειρά σε ποτάμια και θάλασσα. Με τη σειρά τους, τα ρεύματα του ωκεανού μετέτρεψαν τα κομμάτια βράχων σε λεπτή άμμο η οποία σταδιακά οδηγήθηκε βόρεια κατά μήκος του θαλάσσιου πυθμένα. Η άμμος, παγιδευμένη από τα ακρωτήρια και τις βραχώδεις προεξοχές, συσσωρεύτηκε εκεί βοηθώντας στη “γέννηση” του νησιού.

Το Fraser Island διαθέτει άφθονο νερό και για τον λόγο αυτό είναι καταπράσινο! Αν και δεν αναπτύσσονται βροχερά δάση σε αμμώδες έδαφος, το συγκεκριμένο νησί είναι από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο όπου τα βροχερά δάση ευδοκιμούν πάνω στην άμμο.

Το όνομά του προήλθε από μία τραγωδία, όταν το 1836 ο πλοίαρχος James Fraser και η σύζυγός του Eliza, επέζησαν από το ναυάγιο του ιστιοφόρου “Stirling Castle” και βγήκαν στην ακτή του νησιού. Δυστυχώς, τα μέλη της φυλής που ζούσαν εκεί σκότωσαν τον πλοίαρχο αλλά χάρισαν τη ζωή στη σύζυγό του. Σε ανάμνηση της τραγωδίας αυτής, το “Great Sandy Island ” μετονομάστηκε σε  Fraser Island.

Αυτό το συγκλονιστικό κομμάτι παραδείσου, από το 1992 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και σήμερα αποτελεί δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό.