choice

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να ανακατασκευάσει τον Φάρο της Αλεξάνδρειας!

Ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου αναμένεται να “ζωντανέψει” ξανά και να στηθεί κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν και το πρωτότυπο.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ο οποίος χτίστηκε γύρω στα τέλη της βασιλείας του Πτολεμαίου του Α΄ και στις αρχές της βασιλείας του Πτολεμαίου του Β´, υπήρξε ο πιο φημισμένος φάρος της αρχαιότητας, αλλά και αρχέτυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι φάροι που κατασκευάστηκαν μετέπειτα.

Ο μεγαλοπρεπής λευκός φάρος, εκτιμάται ότι έφτανε στα 137 μέτρα ύψος και αποτελούσε ένα από τα πιο ψηλά κτίσματα που κατασκευάστηκαν από ανθρώπους για αιώνες.

Χτίστηκε στο ανατολικό μέρος του νησιού Φάρος, στην είσοδο του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, από τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Σώστρατο, με καταγωγή από την Κνίδο, ελληνική πόλη απέναντι από την Ρόδο.

Ο φάρος που αποτέλεσε σύμβολο της Αλεξάνδρειας και που ήταν ορατός σε απόσταση 54 χιλιομέτρων, καταστράφηκε από τρεις σεισμούς από το 956 έως το 1323 ενώ κατεδαφίστηκε ολοκληρωτικά τον 14ο αιώνα. Διάφορα τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν ώστε να κατασκευαστεί το κάστρο του Qatibay το 1480, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Από αφηγήσεις της εποχής, γνωρίζουμε ότι ο φάρος είχε ένα κάτοπτρο που χρησίμευε για να αντανακλά μία φλόγα από ρητινούχα ξύλα. Ορισμένες αφηγήσεις περιγράφουν το κάτοπτρο σαν να ήταν από γυαλί και μάλιστα σε κοίλο σχήμα. O θρύλος λέει ότι, όταν κοίταζες μέσα στο κάτοπτρο του φάρου, μπορούσες να δεις πλοία που ήταν πολύ μακριά και δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας πρόκειται να ανακατασκευαστεί κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν και ο πρωτότυπος. Οι σχετικές μελέτες έχουν κατατεθεί στον κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, η έγκρισή τους θεωρείται δεδομένη, ενώ το κόστος του όλου εγχειρήματος δεν έχει ανακοινωθεί.

Να θυμίσουμε ότι το 1994, ερείπια από τον Φάρο εντοπίστηκαν από Γάλλους αρχαιολόγους στο βυθό της θάλασσας. Στήλες σε διάφορα μεγέθη, βάσεις στηλών, σφίγγες, κιονόκρανα, αγάλματα όπως και τεράστιοι ογκόλιθοι από γρανίτη σε συνδυασμό με το σημείο όπου εντοπίστηκαν, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα ήταν απομεινάρια του επιβλητικού φάρου.