choice

Hang Son Doong: Ο κρυφός κήπος της Εδέμ!

Κρυμμένος στο Εθνικό πάρκο Phong Nha-Ke Bang του Βιετνάμ, βρίσκεται ένας παράδεισος που αν δεν τον δεις με τα μάτια σου, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι υπάρχει!

Πρόκειται για το σπήλαιο Hang Son Doong το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά από έναν αγρότη, τον Ho Khanh τον Νοέμβριο του 1991, ενώ εξερευνήθηκε από μία ομάδα Βρετανών σπηλαιολόγων μόλις τον Απρίλιο 2009.

Το όνομά του σημαίνει “ποτάμι στο βουνό” και με μήκος τουλάχιστον 6,5 χιλιομέτρων, πάνω από 150 μέτρα πλάτος και 200 μέτρα ύψος, θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλο γνωστό σπήλαιο στον κόσμο. Λέγεται μάλιστα πως είναι ικανό να στεγάσει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της Νέας Υόρκης με 40 ουρανοξύστες!

Η οροφή του Hang Son Doong κατέρρευσε αιώνες πριν, επιτρέποντας να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ένα τροπικό δάσος όπως και διάφορα φυτά τα οποία έχουν εξελιχθεί για τις ανάγκες του σπηλαίου. Έχει δικό του κλίμα ενώ διαθέτει και ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι που ουσιαστικά δίνει ζωή σε ολόκληρο το σπήλαιο, όπου φιλοξενούνται πίθηκοι και αλεπούδες.
Φύκια από αρχαίες λίμνες καλύπτουν πολλά τμήματα του εσωτερικού του σπηλαίου ενώ ο βυθός του είναι γεμάτος σπάνια μαργαριτάρια και φυτά που δεν έχουν καταγραφεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Ένα από τα...μυστήρια του επίγειου αυτού παραδείσου, είναι ο ήχος σφυρίγματος που βγαίνει από το εσωτερικό του, τρομάζοντας πολλές φορές τους επισκέπτες. Μάλιστα οι ντόπιοι αποφεύγουν να το επισκεφτούν και για έναν ακόμη λόγο. Πιστεύουν ότι το σπήλαιο ανήκει στους..."υπόγειους ανθρώπους". Ο μύθος λέει ότι από τα αρχαία χρόνια, οι “υπόγειοι” έχουν κάνει μια συμφωνία να μην βγαίνουν έξω από τη σπηλιά αλλά και οι ντόπιοι να μην εισέρχονται σε αυτή. Αν κάποιος παραβιάσει τη συμφωνία θα τιμωρηθεί από τον Βούδα, ο οποίος θα τον αναγκάσει να ζήσει αιώνια στο κενό!

Το Hang Son Doong περιλαμβάνει ένα δίκτυο 150 σπηλιών, ανάμεσά τους και το Hang En το οποίο κρύβει μία παραλία που δεν υπάρχει σε κανένα τουριστικό φυλλάδιο και ταξιδιωτικό οδηγό! Η πανέμορφη αυτή παραλία αποτελεί πόλο έλξης κατασκηνωτών, που αναζητούν εναλλακτικές εμπειρίες διακοπών!