choice

Daily Mail και Telegraph υμνούν την Ήπειρο

Αφιερώματα στην Ήπειρο φιλοξένησαν πρόσφατα η Daily Mail αλλά και η Telegraph που διαβάζονται καθημερινά από εκατομμύρια αναγνώστες.

Οι δύο βρετανικές εφημερίδες προσφέρουν  μία αναπάντεχη προβολή στο κομμάτι αυτό της ελληνικής γης, κάνοντας λόγο για “...το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας”.

Οι αρθρογράφοι υμνούν τις ομορφιές της Ηπείρου και αναφέρονται μεταξύ άλλων στο φαράγγι του Βίκου που είναι το βαθύτερο στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, στα χωριά, τα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα γεφύρια του Ζαγορίου, αλλά και στις εντυπωσιακές ακτές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Η Caroline Shearing, η οποία βρέθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο, στο ταξιδιωτικό της ρεπορτάζ για λογαριασμό της εφημερίδας Telegraph, αποθεώνει την Ήπειρο γράφοντας:

«Βρισκόμαστε στο απόγειο του καλοκαιριού κι όμως, μέχρι στιγμής στο ταξίδι μου έχω συναντήσει ελάχιστους τουρίστες, πέρα από ένα μικρό τσούρμο Γερμανών, Ιταλών και Ελλήνων. Περίπου 50 χρόνια μετά την πρώτη «απόβαση» των Βρετανών στην Ελλάδα προς αναζήτηση του ήλιου και της θάλασσας, η Ήπειρος παραμένει αναλλοίωτη, χάρη στην σχετικά δύσκολη πρόσβαση, τις κακές υποδομές και την άγρια και εντυπωσιακή ακτογραμμή με ελάχιστες λωρίδες άμμου ενδιάμεσα.

Η Ήπειρος, η πιο ορεινή περιφέρεια της Ελλάδας, είναι προικισμένη με ένα πλούσιο τοπίο, που θυμίζει την Σκωτία στα καλύτερά της, με ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται την βρετανική επαρχία και με το απαράλλαχτο Ιόνιο Πέλαγος. Συν τοις άλλοις, έχει πυκνά δάση που φιλοξενούν αρκούδες, λύκους, τσακάλια και αετούς, απόκρημνα μοναστήρια και θέα που σου κόβει την ανάσα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες κρατούν την Ήπειρο μυστική από τον έξω κόσμο».

Ο Peter Duncan ο οποίος είναι travel editor της Daily Mail αλλά και του BBC, μέσα από το ρεπορτάζ του, ενημερώνει τους Βρετανούς αναγνώστες που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει μόνο νησιά με κατάλευκα σπιτάκια, πως: «...οι ορεινές αυτές κοιλάδες είναι διάσημες για τα 92 τοξωτά πετρόκτιστα γεφύρια», ενώ τους πληροφορεί πως το φαράγγι του Βίκου που βρίσκεται στην περιοχή είναι το βαθύτερο στον κόσμο. «Υπάρχει κάτι συναρπαστικό στο να κάνεις πεζοπορία σε ένα μονοπάτι όπου μια μεγάλη καφέ αρκούδα έχει περπατήσει πριν από εσένα...

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα αρχαία πετρόκτιστα μονοπάτια εδώ και αιώνες και για πολλά χρόνια ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να μετακινηθείς ανάμεσα στα 46 χωριά που είναι διάσπαρτα μεταξύ εναλλασσόμενων λόφων και κορυφογραμμών. Τώρα φυσικά υπάρχουν δρόμοι, αλλά από τη δεκαετία του 1980, οι τοπικοί άρχοντες ανακαινίζουν αυτούς τους πλακόστρωτους πεζοδρόμους ως εναλλακτικό μέσο σύνδεσης των χωριών».

Η Ήπειρος πρωταγωνιστεί και όχι άδικα στα δύο δημοσιεύματα, κάνοντας γνωστό στους Βρετανούς κάτι που εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά. Πως η Ήπειρος είναι γεμάτη από μέρη πρωτόγνωρης ομορφιάς όπου το χθες συναντάται με το σήμερα και προσφέρει μια ανεπανάλυπτη συνολική εμπειρία διακοπών, με έμφαση στην άγρια φύση και στις παραδοσιακές αγνές γεύσεις.