choice

Fly Geyser: Σπάνιο θαύμα της φύσης

32 χλμ βόρεια του Gerlach στο Washoe County της Nevada, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό φυσικό θαύμα το οποίο με την πρώτη ματιά, μοιάζει σαν... ψεύτικο!

Πρόκειται για το Fly Geyser που δημιουργήθηκε εντελώς τυχαία το 1916 όταν επιχειρήθηκε να βρεθεί νερό στην συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να μετατραπεί σε καλλιεργήσιμη έκταση. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για δεκαετίες ολόκληρες η γη παρέμενε ήσυχη, όταν ξαφνικά το 1960 το υπόγειο θερμό νερό ανακάλυψε ένα αδύνατο σημείο στην επιφάνεια της γης.

Από τη στιγμή εκείνη το νερό μαζί με διάφορα ορυκτά στοιχεία άρχισε να ανεβαίνει στην επιφάνεια δημιουργώντας έναν πίδακα νερού, το ύψος του οποίου μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο. Έτσι δημιουργήθηκε το Fly Geyser που με τα εντυπωσιακά του χρώματα κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον πολλών οργανισμών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή για να το μελετήσουν αλλά και για να το κάνουν επισκέψιμο για το κοινό.

Μάταιος κόπος όμως, μια και ο συγκεκριμένος θερμοπίδακας βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό ράντζο και είναι προσβάσιμος μόνο μέσω ενός μικρού ιδιωτικού χωματόδρομου. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης θέλοντας να κρατήσει τον κόσμο μακριά, τοποθέτησε έναν ψηλό φράχτη και μια κλειδωμένη πύλη με πολλά μεταλλικά καρφιά στην κορυφή, ώστε να εξασφαλίσει πως κανείς δεν θα καταφέρει να πλησιάσει το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης.

Παρά τα...μέτρα ασφαλείας του ιδιοκτήτη, αρκετοί είναι εκείνοι που φτάνουν στο σημείο και καταφέρνουν να περάσουν το εμπόδιο του φράχτη για να θαυμάσουν το Fly Geyser. Οι πολύχρωμοι βράχοι σχηματίστηκαν από υλικά που έχουν εκλυθεί, όλα αυτά τα χρόνια. Τα χρώματα είναι αποτέλεσμα της κολλημένης θερμοφιλικής άλγης.