choice

Η Αίγυπτος ετοιμάζει τη νέα πρωτεύουσά της!

Σε μερικά χρόνια από σήμερα, το Κάιρο, ίσως δεν αποτελεί την πρωτεύουσα της Αιγύπτου... Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μία απόφαση σταθμό και ετοιμάζεται να χτίσει τη νέα της πρωτεύουσα στην έρημο!

Η Αίγυπτος ένωσε τις δυνάμεις της με έναν προγραμματιστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να οικοδομήσει μια νέα πρωτεύουσα που θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα υποδομής στον κόσμο.

Η προς το παρόν ανώνυμη νέα πόλη, υπολογίζεται να έχει πληθυσμό 7 εκατομμύρια ανθρώπους, 18 νοσοκομεία, 1.250 τζαμιά και εκκλησίες, ένα θεματικό πάρκο τέσσερις φορές το μέγεθος της Disneyland, 40.000 δωμάτια ξενοδοχείων, 2.000 σχολεία και ένα διεθνές αεροδρόμιο μεγαλύτερο από το Heathrow του Λονδίνου!

Η νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα εκτείνεται σε περίπου 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αναμένεται να κατασκευαστεί στα ανατολικά του Καΐρου, ώστε να είναι πιο κοντά στην ερυθρά θάλασσα και μεταξύ δύο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, του Σουέζ και τους δρόμους Ain Sokhna. 

Ο λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση της Αιγύπτου στην απόφαση να επεξεργαστεί τη «μετακόμιση», είναι ο υπερπληθυσμός του Καΐρου, όπου σήμερα ζουν 18 εκατομμύρια άνθρωποι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός πρόκειται να διπλασιαστεί μέσα στα στις επόμενες δεκαετίες.

Το κόστος του όλου εγχειρήματος υπολογίζεται στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια και το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φόρουμ για το Μέλλον της Αιγύπτου στο Sharm el Sheikh, παρουσία του Αιγυπτίου Προέδρου.

Μία ανάλογη ενέργεια πραγματοποιήθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια και στην Βραζιλία, όταν μετέφερε την δική της πρωτεύουσα, στην Νιγηρία τη δεκαετία του '90 αλλά πρόσφατα και στη Μιανμάρ.