choice

Ένα νέο νησί “γεννήθηκε” από ηφαιστειακή δραστηριότητα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φύση μας εκπλήσσει και μας αφήνει κυριολεκτικά άναυδους και δεν είναι η πρώτη φορά που “γεννιέται” ένα καινούργιο νησί. Τον Νοέμβριο του 2013 συνέβη κάτι ανάλογο σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από το Τόκιο της Ιαπωνίας, όταν ένα νέο νησί ξεπρόβαλε στη θάλασσα μετά από μία υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη.

Αυτή τη φορά, ένα άλλο ηφαίστειο το οποίο ενεργοποιήθηκε στο αρχιπέλαγος Tonga της Πολυνησίας, οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου νησιού.
Το ηφαίστειο που απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Nukuʻalofa , μετά από 5 χρόνια σιωπής “ξύπνησε” και πάλι στις 20 Δεκεμβρίου, εκτοξεύοντας συνεχώς μεγάλες ποσότητες βράχων και στάχτης. 

Με ενεργοποιημένους και τους δύο κρατήρες του, με τον έναν μάλιστα υποθαλάσσιο, κάθε πέντε λεπτά το ηφαίστειο σκορπούσε τέφρα και μεγάλους βράχους σε ύψος που φτάνει και τα 400 μέτρα! Οι ειδικοί που επισκέφτηκαν με πλοίο την περιοχή, αντίκρισαν ένα σχετικά μεγάλο νησί με πλάτος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου, μήκος περίπου δύο χιλιόμετρα και ύψος εκατό μέτρων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επισκεφτεί κάποιος το νησί, οι ντόπιοι όμως φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη και δεν διστάζουν να διασχίσουν ακόμα και την ηφαιστειακή επιφάνειά του η οποία παραμένει ζεστή και σκεπασμένη από μάγμα. Στο “νεογέννητο” νησί έχει δημιουργηθεί και ένας κρατήρας- λίμνη που προσεγγίζουν τα θαλασσοπούλια για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Ακόμη δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη ονομασία στο νησί, το οποίο (σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες) αναμένεται να διαβρωθεί από τον ωκεανό μέσα στους επόμενους μήνες.