choice

Ένα από τα ωραιότερα θαλάσσια πάρκα βρίσκεται στο Βιετνάμ

Το τελευταίο διάστημα, η αφύπνιση του ανθρώπου για το περιβάλλον, έχει σαν αποτέλεσμα την αναγνώριση και την προστασία των ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Σε πολλές χώρες του κόσμου γίνεται μια προσπάθεια εντοπισμού των περιοχών που προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά είδη φυτών και ζώων που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, μετατρέποντάς τες σε θαλάσσια πάρκα.
 
Στο Βιετνάμ και συγκεκριμένα στην επαρχία Quáng Ninh βρίσκεται ο κόλπος του Halong, ο οποίος καταλαμβάνει μία έκταση μεγαλύτερη από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο που συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και λειτουργεί σαν ένα φυσικό θαλάσσιο πάρκο, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες.
 
Ο κόλπος Halong, διαθέτει εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και χιλιάδες νησιά από ασβεστόλιθο σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Επιπλέον, τα λαξευμένα για αιώνες από τον άνεμο και το νερό σπήλαια που βρίσκονται σε πολλά από τα νησιά, σε καλούν να τα εξερευνήσεις και να κολυμπήσεις στα μοναδικά νερά τους.
 
Ανάμεσα στα ακατοίκητα νησιά ξεφυτρώνουν μεγάλες λίμνες, στις οποίες πολύ συχνά οι ψαράδες δημιουργούν πλωτούς οικισμούς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νησί Dau Be το οποίο περιλαμβάνει έξι μεγάλες λίμνες.
H παραλία Ha Long Bay αποτελεί ένα από τα κρυφά διαμάντια της περιοχής, με την πυκνή βλάστηση να φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τη χρυσή άμμο να εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα.
 
Σύμφωνα με αρχαίο μύθο της περιοχής, πριν από 5.000 χρόνια το Halong Bay (κόλπος της επίθεσης του δράκου) δέχτηκε επίθεση από κατακτητές. Ενώ ο εχθρός έκανε επίθεση με εκατοντάδες πλοία, η Jade Emperor Dragon έστειλε σμήνη δράκων από τον ουρανό εκσφενδονίζοντας μαργαριτάρια, τα οποία μόλις άγγιζαν το νερό μετατρέπονταν σε πέτρινα νησιά, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα πλοία των εισβολέων. Μετά την επίθεση οι δράκοι δεν επέστρεψαν πίσω στους ουρανούς, αλλά έμειναν μόνιμα στις σπηλιές των νησιών.
 
Ιστορικές έρευνες αναφέρουν την παρουσία ανθρώπου στην περιοχή του κόλπου από την προϊστορική περίοδο, με τους πιο σημαντικούς αρχαίους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν να είναι ο πολιτισμός Soi Nhụ (γύρω στο 18.000-7.000 π.Χ), ο πολιτισμός Cái Bèo (7.000-5.000 π.Χ)  και ο πολιτισμός Ha Long το (5.000-3.500 π.Χ).