choice

Grand Canal: Το θαύμα της Κίνας!

Δεξιά και αριστερά βλέπεις σπιτάκια με σκεπές από κεραμίδι και με κόκκινα φαναράκια να τις διακοσμούν. Περνάς κάτω από μικρές γέφυρες αντικρίζοντας τα μπαλκονάκια των σπιτιών να “κρέμονται” πάνω από το νερό και ανακαλύπτεις μία άλλη Βενετία, αυτή της Κίνας!

Το Grand Canal (Μεγάλο Κανάλι) είναι ο παλαιότερος και μακρύτερος υδάτινος δρόμος που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπινα χέρια.

Το μήκος του φτάνει τα 1.776 χιλιόμετρα και το πρώτο τμήμα του καναλιού δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των Εμπόλεμων Κρατών και με αποστολή να μεταφέρονται τα στρατεύματα του βασιλείου Wu.

Όλα αυτά τον 5ο αιώνα π.χ. όπου κάθε δυναστεία συντηρούσε, επέκτεινε και βελτίωνε το κανάλι, με αποτέλεσμα το Grand Canal να αποκτήσει την όψη που έχει σήμερα.

Αυτή η τεχνητή ροή υδάτων εκτείνεται από το βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας στο Πεκίνο στην πόλη Hangzhou της επαρχίας Zhejiang και στο παρελθόν αποτελούσε σημαντικό πλεονέκτημα στην κινεζική οικονομία, αυξάνοντας την εμπορική κίνηση των γύρω πόλεων.
Στις μέρες μας, ορισμένα τμήματα του καναλιού χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς αλλά και για μεταφορές, οι οποίες όμως είναι ελάχιστες σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως και το Σινικό Τείχος, το Grand Canal θεωρείται ως ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή και θαυμαστά κατασκευαστικά έργα της αρχαίας Κίνας, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια βαθιά ματιά στο γεμάτο ιστορία παρελθόν της.
Τον Ιούνιο του 2014 η UNESCO συμπεριέλαβε το Μεγάλο Κανάλι, με μια ιστορία πάνω από 2.400 χρόνια, στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.