choice

Cape Horn: Ταξίδι στο τέλος του κόσμου

Το 1941, ο χιλιανός μυθιστοριογράφος Francisco Coloane έγραψε στο βιβλίο του Cabo de Hornos:

Μια φορά με σταμάτησαν τα απόκρημνα βράχια που έπεφταν κάθετα στην άβυσσο του ωκεανού. Ακόμη, με εμπόδιζαν να προχωρήσω δυο-τρεις θεόρατοι σκελετοί φάλαινας, λευκασμένοι από τον ήλιο.... Όμως, αυτό που με καθήλωνε ήταν η τρομακτική σιωπή, αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου ή έξω, σε μια ακρογιαλιά όπου ο ωκεανός έχει παραλύσει, είναι στάσιμος. Μέχρι και τα θαλάσσια κήτη, τα πουλιά, ακόμη και τα γουανάκο πάνε εκεί μόνο για να πεθάνουν...”

Το ακρωτήριο Χορν (Cape Horn) είναι το νοτιότερο ακρωτήριο του αρχιπελάγους της Γης του Πυρός, στο μικρό νησί Hornos.

Αν και δεν αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Νότιας Αμερικής (το οποίο είναι το Diego Ramirez Islands), το ακρωτήριο Χορν είναι το βορειότερο όριο του πορθμού του Drake, αυτού του μικρού ανοίγματος της θάλασσας το οποίο χωρίζει το Χορν με την Ανταρκτική.

Το πέρασμα του Drake, μέχρι να κατασκευαστεί η περίφημη διώρυγα του Παναμά, αποτελούσε την μοναδική οδό πλεύσης μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, με τα πλοία να μεταφέρουν αγαθά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως τα νερά γύρω από το ακρωτήριο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, των τεράστιων κυμάτων, των ισχυρών ρευμάτων και των παγόβουνων. Όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά ώστε να καταστήσουν την περιοχή διαβόητη ως νεκροταφείο ναυτικών.

Με τη διάνοιξη της διώρυγας το Παναμά, η πλεύση γύρω από το ακρωτήριο Χορν μειώθηκε σημαντικά και είναι λίγοι οι ναυτικοί που εξακολουθούν να επιλέγουν αυτή τη διαδρομή και σχεδόν πάντα διαλέγουν διαδρομές βόρεια του νησιού. Γεγονός πάντως είναι πως οι περιπετειώδεις θάλασσες με τα ναυάγια γύρω από το ακρωτήριο Χορν, δεν θα πάψουν ποτέ να προκαλούν σχεδόν μυστικιστικά την περιέργειά μας.

Στο παρακάτω video μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις συνθήκες που επικρατούν στο ακρωτήριο Χορν.